Bosnia şi Herzegovina, mai aproape de Uniunea Europeană. Statul balcanic devine ţară candidată, asemenea Ucrainei şi Republicii Moldova

Ţările UE au convenit marţi să acorde Bosniei şi Herţegovinei statutul de ţară candidată, o etapă importantă pe drumul lung către aderarea la blocul comunitar.

249 afișări
Imaginea articolului Bosnia şi Herzegovina, mai aproape de Uniunea Europeană. Statul balcanic devine ţară candidată, asemenea Ucrainei şi Republicii Moldova

Se aşteaptă ca această decizie să fie formalizată joi, când liderii UE se vor reuni la Bruxelles pentru summitul Consiliului European.

Bosnia şi Herţegovina şi-a depus cererea de aderare la UE în 2016, dar candidatura sa a rămas în urmă pe fondul problemelor legate de extindere, care a blocat aspiraţiile Uniunii în întreaga regiune a Balcanilor de Vest, informează POLITICO.

Însă războiul Rusiei din Ucraina a revigorat dorinţa UE de a se extinde în regiune În iunie, liderii UE au acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţară candidată. Iar Kosovo ar trebui să îşi prezinte oficial candidatura la UE săptămâna aceasta. Cu toate acestea, drumul până la aderarea efectivă la UE rămâne lung pentru toate ţările candidate.

"Sunt deosebit de mulţumit de recomandarea de a acorda Bosniei şi Herţegovinei statutul de candidat şi de recunoaşterea eforturilor de reformă ale Ucrainei în vremuri atât de dificile", a declarat Mikuláš Bek, ministrul ceh pentru afaceri europene, după întâlnirea de marţi cu colegii săi din UE.

Bek a declarat că miniştrii vor reexamina în primăvara anului viitor, după ce vor primi o evaluare actualizată din partea Comisiei Europene, candidaturile la UE pentru Ucraina şi Moldova, precum şi pentru Georgia, care nu a reuşit să obţină statutul de candidat la începutul acestui an.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici