Qatarul va părăsi Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC)

Statul Qatar a anunţat luni că va părăsi la 1 ianuarie Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), transmite CNN.

2809 afișări
Imaginea articolului Qatarul va părăsi Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC)

BREAKING Qatar va părăsi Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC)

Compania petrolieră de stat Qatar Petroleum a făcut anunţul într-o serie serie de mesaje postate pe Twitter.

"Decizia de retragere reflectă dorinţa Qatarului de a-şi concentra eforturile pe planurile de dezvoltare şi creştere a producţiei sale de gaze naturale", a declarat Saad Sherida Al-Kaabi, ministrul de stat al afacerilor energetice, într-unul dintre mesaje.

Membrii OPEC furnizează împreună circa 44% din ţiţeiul mondial. Organizaţia urmăreşte să monitorizeze piaţa şi să decidă creşterea sau scăderea producţiei de ţiţei pentru a menţine preţurile şi aprovizionarea stabile.

Qatar a devenit membru OPEC din 1961. Statul arab a anunţat că organizaţia era la curent cu decizia sa de retragere.

"Qatar a decis să se retragă în mod oficial din calitatea de membru OPEC în ianuarie 2019 şi această decizie a fost comunicată OPEC-ului în această dimineaţă", a declarat el într-o conferinţă de presă, adăugând că ţara sa va participa la reuniunea OPEC de la Viena, de săptămâna aceasta, anunţă agenţia Reuters.

Anunţul vine înaintea întâlnirii membrilor OPEC şi a aliaţilor săi, inclusiv Rusia, pe 6-7 decembrie, pentru a discuta despre reducerea costurilor de furnizare a petrolului.

Ministrul a declarat că decizia nu a fost uşoară, deoarece Qatar a fost în OPEC timp de 57 de ani, dar impactul ţării asupra deciziilor de producţie ale organizaţiei a fost unul mic.

El a subliniat că Doha va continua să-şi respecte toate angajamentele ca orice alt producător de petrol din afara OPEC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici