Brigada ONU din Congo a deschis focul la un post de frontieră, ucigând doi oameni

Soldaţii dintr-o brigadă de intervenţie a ONU în Republica Democrată Congo au deschis focul la un post de frontieră, ucigând cel puţin două persoane şi rănind alte 15, au anunţat duminică guvernul congolez şi forţa de menţinere a păcii, potrivit CNN.

826 afișări
Imaginea articolului Brigada ONU din Congo a deschis focul la un post de frontieră, ucigând doi oameni

Brigada ONU din Congo a deschis focul la un post de frontieră, ucigând doi oameni

Incidentul de la postul de frontieră dintre Congo şi Uganda din Kasindi, situat în estul ţării, este cel mai recent în care este implicată misiunea de menţinere a păcii din Congo, cunoscută sub numele de MONUSCO, care se află sub presiune în urma unor zile de proteste. Nu a fost clar motivul pentru care soldaţii au deschis focul.

„Acest incident grav a provocat pierderi de vieţi omeneşti şi răniri grave", a declarat Bintou Keita, reprezentantul special al secretarului general al Naţiunilor Unite în Congo.

Keita şi guvernul congolez au declarat că a fost demarată o anchetă şi că presupuşii autori au fost arestaţi.

„În faţa acestui comportament incalificabil şi iresponsabil, autorii împuşcăturilor au fost identificaţi şi arestaţi în aşteptarea concluziilor anchetei care a început deja în colaborare cu autorităţile congoleze", a declarat Keita.

Ea a adăugat că s-a luat legătura cu ţara de origine a soldaţilor, astfel încât să poată fi iniţiate de urgenţă proceduri judiciare. Keita nu a menţionat numele ţării.

Guvernul congolez a anunţat că o anchetă provizorie a arătat că doi congolezi au fost ucişi şi alţi 15 au fost răniţi.

„Guvernul, împreună cu MONUSCO, a lansat o anchetă pentru a cunoaşte motivele unei astfel de crime şi pentru a obţine pedepse severe", a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Patrick Muyaya.

El a precizat că trupele de menţinere a păcii implicate în incident nu vor mai face parte din contingentele MONUSCO până la finalizarea unui plan de retragere a întregii forţe din Republica Democratică Congo. MONUSCO a luat locul unei operaţiuni anterioare a ONU în 2010. În 2021, MONUSCO avea peste 12.000 de soldaţi şi 1.600 de poliţişti desfăşuraţi în Congo.

De la începutul protestelor de lunea trecută, cel puţin 20 de persoane, inclusiv trei membri ai forţelor de menţinere a păcii, au fost ucise. Protestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că misiunea nu a reuşit să protejeze civilii împotriva miliţiilor care, de ani de zile, fac ravagii în regiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici