Bruxelles-ul interzice o manifestaţie în favoarea vălului islamic integral

Oraşul Bruxelles a interzis o manifestaţie în favoarea vălului islamic integral, care urma să se desfăşoare sâmbătă în capitala belgiană, de teama "tulburării ordinii publice", au declarat joi autorităţile locale.

18 afișări
Imaginea articolului Bruxelles-ul interzice o manifestaţie în favoarea vălului islamic integral

Bruxelles-ul interzice o manifestaţie în favoarea vălului islamic integral (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O organizaţie denumită Sharia4Belgium, al cărei site de Internet difuzează înregistrări video islamiste, a depus săptămâna trecută o cerere pentru a putea manifesta sâmbătă, la ora 14.00 (15.00 ora României) în faţa Bursei din Bruxelles, a explicat pentru AFP purtătorul de cuvânt al primarului oraşului, Freddy Thielemans.

Pe un alt site, Muslim Rise, organizaţiile denunţă "oprimarea europeană" a musulmanilor şi le cere acestora să protesteze, tot sâmbătă, în faţa ambasadei Belgiei la Londra.

Serviciile de poliţie şi Organismul de Coordonare şi Analiză a Ameninţării (OCAM) din cadrul Guvernului belgian au publicat un "raport total negativ" deoarece manifestaţia reprezintă un "risc prea important de tulburare a ordinii publice", a precizat purtătorul de cuvânt Nicolas Dassonville. Primarul a decis prin urmare să interzică manifestaţia.

Cererea de autorizaţie a fost semnată cu un "pseudonim războinic" şi "persoanele care fac apel la manifestaţii sunt bine cunoscute pentru trecutul lor belicos", a explicat Dassonville.

De altfel, manifestaţia ar fi trebuit să se desfăşoare concomitent cu tradiţionala "Zinneke Parade", un fel de paradă carnavalescă ce ar urma să atragă zeci de mii de persoane în centrul Bruxelles-ului.

Deputaţii belgieni au votat la 29 aprilie o lege care interzice purtarea vălului islamic integral în spaţiul public, inclusiv pe stradă, făcând din Belgia prima ţară din Europa care a luat această decizie. Textul trebuie să fie adoptat în Senat înainte de a intra în vigoare.

Guvernul francez a adoptat miercuri un proiect de lege similar, în pofida rezervelor exprimate de jurişti şi de reprezentanţii comunităţii musulmane, cu privire la acest text care va fi dezbătut în Parlament în iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici