Bruxelles-ul merge mai departe spre un acord liber schimb cu America de Sud. Macron, critică vehement acordul ce va afecta fermierii europeni

Bruxelles-ul face presiuni pentru un acord de liber schimb cu blocul de ţări sud-americane Mercosur, în ciuda disensiunilor franceze, şeful UE pentru comerţ afirmând că Parisul "ar trebui să se uite la ceea ce conţine de fapt acordul final", relatează Politico.

2377 afișări
Imaginea articolului Bruxelles-ul merge mai departe spre un acord liber schimb cu America de Sud. Macron, critică vehement acordul ce va afecta fermierii europeni

Bruxelles-ul merge mai departe spre un acord liber schimb cu America de Sud. Macron, critică vehement acordul ce va afecta fermierii europeni

Negocierile privind acordul comercial planificat de UE cu Mercosur( Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay şi Venezuela) au intrat în impas deoarece Brazilia a semnalat că noul guvern argentinian va trebui să îl aprobe. Franţa, un adversar de lungă durată al acordului, a luat în derâdere aspectele de mediu ale acordului propus.

În ciuda acestor obiecţii, comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat pentru Financial Times că majoritatea ţărilor UE sprijină acordul UE-Mercosur şi că Bruxelles-ul se angajează să încerce să "finalizeze acest acord".

"Cred că partea franceză ar trebui să se uite la ceea ce se află de fapt în acel acord final, pe care încă îl negociem, şi în ce măsură abordează preocupările pe care preşedintele le-a expus public", a spus Dombrovskis.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat la sfârşitul săptămânii trecute amprenta de carbon a produselor importate din Mercosur.

"Nu pot să le cer fermierilor noştri, industriaşilor noştri din Franţa şi de pretutindeni din Europa să facă eforturi pentru decarbonizare, în timp ce brusc eliminăm toate tarifele pentru a aduce bunuri care nu sunt supuse acestor reguli", a declarat Macron pe 2 decembrie.

Speranţele că acordul ar fi fost finalizat la începutul lunii decembrie au fost spulberate după ce Brazilia a declarat că noul guvern argentinian condus de anarho-capitalistul Javier Milei va trebui să îl aprobe. Dar, în ciuda temerilor că ar putea distruge acordul, Milei şi-a atenuat retorica privind Mercosur, astfel un acord este încă în cărţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici