Bulgaria: Acord de încetare a grevei profesorilor

Guvernul bulgar şi sindicatele din învăţământ au încheiat vineri seară un acord menit să pună capăt amplelor acţiuni de grevă ale profesorilor, declanşate în urmă cu cinci săptămâni, şi să permită autorităţilor să se concentreze asupra alegerilor locale de duminică.

3 afișări
Imaginea articolului Bulgaria: Acord de încetare a grevei profesorilor

Bulgaria: Acord de încetare a grevei profesorilor

La încheierea negocierilor de vineri, care au durat peste patru ore, sindicatele au acceptat o majorare, de la 1 noiembrie, cu 80 de leva (circa 40 de euro) a salariilor tuturor angajaţilor din învăţământ, ceea ce reprezintă o creştere cu 22,5 la sută a salariului mediu al unui profesor, care ajunge astfel la valoarea de 524 de leva (267 de euro), relatează site-ul Novinite.com.

Pachetul integral cuprinde şi o creştere salarială de 24 la sută, de la 1 iulie 2008, atât pentru personalul didactic cât şi pentru cel auxiliar din învăţământ şi alocarea a 4,22 la sută din PIB educaţiei, în proiectul de buget pe anul viitor.

Sindicatele au semnat un acord atât cu premierul socialist Serghei Stanişev cât şi cu preşedintele Gheorghi Părvanov, care şi-a asumat un rol activ în eforturile de încetare a grevei înaintea alegerilor locale din Bulgaria, de duminică.

Cadrele didactice din toate judeţele ţării sunt aşteptate să aprobe acordul luni, iar cursurile vor fi reluate de marţi, deşi nu s-a stabilit încă modul în care va fi recuperat timpul pierdut.

Acordul a fost semnat în timp ce mii se profesori manifestau în capitala Sofia şi în întreaga ţară. Demonstraţiile de stradă nu au influenţat însă Guvernul, care a refuzat să-şi îmbunătăţească oferta finală de a majora salariile la 650 de leva (332 de euro) până în iulie 2008, ceea ce reprezintă o creştere salarială cu 48 la sută.

Sindicatele au cerut, iniţial, o majorare cu 98 la sută, pe care au redus-o apoi la 78 la sută, ca şi alocarea a 5 la sută din PIB pentru educaţie, în bugetul de anul viitor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici