Bulgaria, acuzată de Rusia că produce ilegal arme Kalaşnikov în SUA

Statele Unite au permis Bulgariei să construiască o fabrică de arme de tip Kalaşnikov care urmau să fie vândute în Irak şi Afganistan, a anunţat miercuri directorul pentru misiuni speciale în cadrul corporaţiei de stat din Rusia Rosoboroneksport, Nikolai Demediuk, relateză site-ul Novinite.com.

61 afișări
Imaginea articolului Bulgaria, acuzată de Rusia că produce ilegal arme Kalaşnikov în SUA

Bulgaria, acuzată de Rusia că produce ilegal arme Kalaşnikov în SUA (Imagine: Mediafax/AFP)

Oficialul rus a fost citat de agenţia de presă Itar-Tass.

 

Compania Rosoboroneksport este o agenţie rusă de stat care are rolul de a intermedia importul şi exportul de echipament militar, tehnologii şi servicii.

Oficialul reiterează acuzaţiile companiei la adresa Bulgariei în privinţa fabricării ilegale de armament rusesc. Demediuc a subliniat faptul că şapte sau opt ţări din lume, şi Bulgaria în special, au fost implicate în producţia ilegală de armament, adăugând că nu va nominaliza şi alte ţări deorece nu doreşte să le "ofenseze".

Potrivit oficialului, nici o companie din afara Rusiei nu are licenţă de producţie a armelor Kalaşnikov, deoarece această licenţă a expirat după destrămarea Pactului de la Varşovia.

Rosoboroneksport mai afirmă că arme de tip Kalaşnikov sunt fabricate de uzina Arsenal din oraşul bulgar Kazanluk, care produce AK-7, o variantă îmbunătăţită a mitralierei şi care răspunde standardelor internaţionale.

Rusia a mai explicat că producţia de la Arsenal reduce preţul de vânzare a armamentului pe piaţa internaţională, preţurile armelor produse în această fabrică fiind de câteva ori mai mici decât ale celor ruseşti.

Ministerul bulgar al Economiei a transmis un comunicat de presă în care a respins acuzaţiile potrivit cărora Bulgaria ar fi produs armament rusesc în Statele Unite. Totodată, documentul afirmă că uzina Arsenal are toate actele necesare pentru a funcţiona legal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici