Bulgaria: Fisuri în carcasele de protecţie ale unuia dintre reactoarele centralei nucleare Kozlodui

Jumătate dintre carcasele de protecţie ale unuia dintre reactoarele de la Kozlodui prezintă fisuri, care au fost depistate în timpul unor lucrări de întreţinere, a anunţat, joi, conducerea centralei bulgare.

167 afișări

Centrala nu a anunţat producerea nici unei scurgeri radioactive.

Probleme similare au fost depistate, în octombrie, şi la cel de-al doilea reactor al centralei, iar directorul acesteia a fost demis la scurt timp după aceea.

În cursul lucrărilor de reparaţii au fost depistate "probleme mecanice (fisuri) la 37 dintre cele 61" de carcase de protecţie a barelor care controlează reacţia nucleară în reactorul numărul 5 al centralei", se arată într-un comunicat oficial, care precizează că a fost decisă înlocuirea tuturor carcaselor.

Centrala de la Kozlodui anunţase, cu o săptămână în urmă, o creştere a nivelului radioactivităţii într-o incintă a reactorului, în timpul lucrărilor de întreţinere la circuitul primar al reactorului.

Fisuri similare în carcasele de protecţie ale reactorului 5 au mai fost depistate şi în 2006, în timp ce acesta se afla în funcţiune.

Singura centrală nucleară din Bulgaria, Kozlodui dispune de două reactoare funcţionale - 5 şi 6, de tip VVER, cu o capacitate de producţie de 1.000 MW fiecare. Alte patru reactoare mai vechi, de câte 440 MW fiecare, au fost închise în 2002 şi 2006, la solicitarea Uniunii Europene, îngrijorată de gradul redus de securitate al acestora.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici