Bulgaria va costrui un nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui

Ministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, Traicio Traikov, a declarat că Guvernul de la Sofia va decide cel mai probabil construirea unui nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui, relatează vineri site-ul Novinite.com.

99 afișări
Imaginea articolului Bulgaria va costrui un nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui

Bulgaria va costrui un nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul condus de Boiko Borisov elaborează evaluările preliminare privind necesitatea, capacitatea şi fezabilitatea economică a unui nou reactor al centralei de la Kozlodui, a afirmat Traikov într-un interviu acordat agenţiei Reuters, citat de presa bulgară.

Potrivit lui Traikov, capacitatea noului reactor va fi probabil de cel puţin 1.000 de megawaţi. Construirea acestuia va implica costuri mai mici decât realizarea unei alte centrale nucleare în localitatea Belene, situată pe Dunăre, a afirmat ministrul bulgar.

El a explicat că proiectele de la Kozlodui şi Belene vor fi dezvoltate separat şi că soarta centralei nucleare de la Belene va fi stabilită de evoluţia pieţei.

La centrala de la Kozlodui funcţionează în prezent numai două reactoare de câte 1.000 de megawaţi fiecare, după ce autorităţile au închis patru reactoare de 440 de megawaţi, în urma unui acord cu Comisia Europeană.

Proiectul centralei din Belene, care urmează să fie construită de compania rusă Atomstroieksport, a fost sistat după ce costurile au fost estimate la peste zece miliarde de euro şi după retragerea companiei germane RWE, care trebuia să furnizeze circa doua miliarde de euro în schimbul a 49 la sută din acţiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici