Bulgarii au destructurat o reţea de contrabandă cu ţigări transportate în sicrie

Vameşii bulgari au destructurat luni un depozit de contrabandă cu ţigări ilegale destinate pieţelor bulgare şi europene, marfa fiind transporată în sicrie, a anunţat marţi directorul Vamei bulgare, Vanio Tanov.

237 afișări
Imaginea articolului Bulgarii au destructurat o reţea de contrabandă cu ţigări transportate în sicrie

Bulgarii au destructurat o reţea de contrabandă cu ţigări transportate în sicrie (Imagine: Bogdan Maran/Arhiva Mediafax Foto)

Ţigările erau depozitate în sicrie şi erau transportate cu ambulanţe false sau vehicule de pompe funebre, a explicat Tanov pentru televiziunea publică BNT.

"Este vorba despre cea mai mare captură din ultimii opt ani", în domeniul contrabandei cu ţigări în Bulgaria. Valoarea accizelor (impozitul indirect asupra consumului de ţigarete) mărfii confiscate, de marcă neprecizată, produse cel mai probabil în Dubai şi aduse în Bulgaria via Grecia, se ridică la 1,8 milioane de euro, a adăugat el.

O singură persoană a fost arestată. Vanio Tanov a apreciat că ancheta va căuta mai ales "protectori la nivel înalt" ai acestei reţele.

Potrivit unui studiu recent, citat de Agenţia Vamală, 15% dintre ţigările cumpărate în Bulgaria provin de pe piaţa neagră, în timp ce în 2010 nivelul ţigărilor de contrabandă era de 30%.

În Bulgaria, o ţară cu o populaţie de 7,4 milioane, peste 44% dintre locuitori sunt funători, potrivit Ministerului Sănătăţii, a doua cea mai ridicată rată în Europa, după Grecia.

Tanov notează că Bulgaria se află în centrul Balcanilor, pe ruta contrabandei dintre Asia şi Europa.

Peste 170 de ţări au ajuns luni, la Seul, la o înţelegere asupra unui protocol internaţional privind lupta împotriva contrabandei cu ţigări. Acordul este menit să armonizeze măsurile în cadrul luptei împotriva contrabandei cu ţigări, care reprezintă 11% din piaţa mondială şi care produce bugetelor statelor pierderi în valoare de peste 40 de miliarde de dolari, reprezentând taxe neîncasate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici