Bunicul kenyan al lui Obama avea resentimente faţă de britanici

Bunicul lui Barack Obama a fost încarcerat şi torturat de trupele britanice în timpul luptei pentru independenţă din Kenya, potrivit rudelor preşedintelui american ales, relatează The Times în ediţia electronică.

23 afișări
Imaginea articolului Bunicul kenyan al lui Obama avea resentimente faţă de britanici

Bunicul kenyan al lui Obama avea resentimente faţă de britanici

Hussein Onyango Obama, bunicul pe linie paternă a lui Barack Obama, s-a implicat în mişcarea de independenţă în timp ce lucra ca bucătar pentru un ofiţer britanic. El a fost arestat în 1949 şi încarcerat timp de doi ani într-o închisoare de maximă securitate, unde a fost interogat prin intermediul unor tehnici dure.

"Gardienii de origine africană au primit ordin din partea superiorilor britanici să îl biciuiască în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară pânâ când mărturiseşte", a declarat Sarah Onyango, cea de-a treia soţie a acestuia, în vârstă de 87 de ani. Ea a precizat că tortura i-a lăsat acestuia cicatrice permanente şi un puternic sentiment antibritanic. "Atunci ne-am dat seama că britanicii nu ne erau de fapt prieteni, ci duşmani. Soţul meu a muncit cu devotament pentru ei, pentru ca apoi să fie arestat şi încarcerat", a explicat ea.

În biografia sa, Barack Obama face pe scurt referire la acest subiect, scriind că bunicul său "a fost găsit nevinovat", fiind încarcerat "aproximativ şase luni". El menţionează de asemenea că acesta nu a fost implicat direct în revolta cunoscută sub numele de Mau Mau.

"Nu îi plăcea felul în care îi tratau militarii britanici şi colonialiştii pe africani, în special pe membrii tribului Kikuyu".

Revolta a fost reprimată cu o brutalitate ieşită din comun, fiind ucişi cel puţin 12.000 de rebeli, majoritatea din tribul Kikuyu, dar unii istorici afirmă că ar fi fost vorba de 50.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici