Bush face apel la succesorul său să continue politica privind ajutorul extern

Preşedintele american George W. Bush a făcut apel, marţi, la succesorul său să continue eforturile privind acordarea de ajutor pentru dezvoltare, în pofida crizei mondiale, realizând bilanţul unuia din rarele capitole de politică externă al cărui succes este unanim recunoscut.

19 afișări
Imaginea articolului Bush face apel la succesorul său să continue politica privind ajutorul extern

Bush face apel la succesorul său să continue politica privind ajutorul extern (Imagine: Mediafax/AFP)

"În vreme de criză economică, unii ar putea fi tentaţi să se replieze, să se consacre problemelor pe care le avem aici, pe plan intern, şi să ignore interesele noastre în lume", a declarat Bush, într-un discus cu accente de testament rostit la Washington.

"Aceasta ar fi o gravă eroare. America şi-a asumat acest angajament şi America trebuie să îşi asume angajamentul în privinţa ajutorului internaţional, din motive care rămân valabile independent de fluxul şi refluxul pieţelor", a adăugat acesta.

O astfel de politică serveşte interesului de securitate al Statelor Unite, dar şi interesului economic şi moral, a subliniat liderul american într-o conferinţă pe tema dezvoltării organizate la Washington.

Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a rostit in discurs similar în deschiderea acestei conferinţe.

"Pentru Statele Unite, ajutorul furnizat dezvoltării internaţionale reprezintă mai mult decât expresia compasiunii noastre. Este o investiţie vitală într-o ordine mondială liberă, prosperă şi pacifistă care serveşte în mod fundamental intereselor noastre naţionale", a explicat şeful diplomaţiei americane.

În acest context, Rice a făcut apel la finalizarea negocierilor de la Doha privind liberalizarea schimburilor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) cu scopul de a transmite un "semnal puternic" economiei mondiale în criză.

"Finalizarea cu succes a negocierilor de la Doha ar transmite un semnal puternic potrivit căruia comunitatea internaţională va fi radical diferită de cea din trecut, radical diferită de cea din anii '30", a adăugat ea.

Atunci, "multe ţări, printre care şi Statele Unite, s-au repliat şi au adoptat practici protecţioniste şi au agravat criza", a subliniat Rice.

Ea a insistat asupra realizărilor administraţiei Bush. "Începând cu anul 2001, am dublat ajutorul oferit Americii Latine, am majorat de patru ori ajutorul furnizat Africii şi am triplat (ajutorul) la nivel global", a subliniat Rice. "În total, eforturile de asistenţă pentru dezvoltare ale Statelor Unite în ultimii opt ani reprezintă cel mai amplu program după planul Marshall", a adăugat ea.

Preşedintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, invitată la conferinţă, a adus un omagiu eforturilor depuse de administraţia Bush în acest domeniu.

"Statele Unite au arătat calea în mod extraordinar în aceşti ultimi opt ani", a declarat ea, înainte de a declara că Liberia este "dispusă" să primească un ajutor financiar oferit de Millenium Challenge Corporation (MCC).

MCC, un program lansat de administraţia Bush care asociază ajutorul extern de instituirea statului de drept, este una din iniţiativele pe care viitoarea administraţie le-ar putea menţine, a declarat John Danilovici, coordonatorul proiectului.

Joe Biden, partenerul lui Barack Obama în cursa pentru Casa Albă, "a declarat că sprijină programul MCC şi că vrea să îl dezvolte şi să îl îmbunătăţească", a adăugat Danilovici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici