Cadavrul lui Kadhafi, expus la Misrata. Sute de oameni stau la coadă pentru a-l vedea pe fostul lider libian - VIDEO, FOTO

Bărbaţi şi copii din Misrata şi din alte zone ale ţării se grăbeau cu sutele, sâmbătă, să vadă cadavrul fostului lider libian Muammar Kadhafi, capturat şi probabil ucis de combatanţii din acest oraş martir.

1897 afișări
Imaginea articolului Cadavrul lui Kadhafi, expus la Misrata. Sute de oameni stau la coadă pentru a-l vedea pe fostul lider libian - VIDEO, FOTO

Cadavrul lui Kadhafi, expus la Misrata. Sute de oameni stau la coadă pentru a-l vedea pe fostul lider libian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Încă de vineri, după rugăciune, mii de persoane au defilat prin ceea ce locuitorii din Misrata numesc "piaţa tunisiană", o piaţă acoperită (suk) unde se vând tot felul de produse pe timp de pace.

Acolo, în miros de carne putredă - "carcase de pui care se descompun într-un container", potrivit unui gardian - se află sinistra cameră frigorifică unde vin libienii să se asigure că "inamicul" lor este mort.

În interior, spectacolul este sordid: într-o atmosferă glacială, pe podeaua metalică, zac două cadavre rigide şi galbene acoperite de pete de sânge uscat, Muammar Kadhafi şi fiul său Mutassim, unul lângă altul pe saltele murdare, acoperite cu o pătură colorată care ascunde eventualele mutilări.

Numai capetele ies de sub pătură, restul corpului fiind ascuns. Mutassim Kadhafi a murit cu ochii şi gura deschisă. Tatăl lui are ochii şi gura închisă.

Curioşii vin din Misrata dar şi de la Tripoli, Zliten (vest) ... Demnitari ai noului regim au mers, de asemenea, vineri, în special numărul doi în ierarhia Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) Mahmoud Jibril, în timp ce şeful consiliului militar din Tripoli, Abdelhakim Belhadj, este aşteptat sâmbătă.

Către miezul nopţii, sute de persoane stăteau la coadă în faţa porţilor pieţei, care se deschidea la fiecare câteva minute pentru a lăsa să treacă pe rând vizitatorii, însoţiţi de câţiva copii.

Se vedea o singură femeie, care nu a vrut să se exprime.

Sadik, care refuză să îşi spună numele de familie, are 60 de ani. El avea 18 ani când dictatorul a preluat puterea, în 1969. "Toată viaţa mea de adult am trăit cu acest individ murdar, acest ...". El lansează o ploaie de insulte. "Dar a murit, sunt fericit!", a adăugat el râzând.

În mijlocul clădirilor din beton ale pieţei, se formează o nouă coadă în faţa camerei frigorifice, unde sunt primite câte patru sau cinci persoane o dată. Gardienii le grăbesc să facă poze pentru a lăsa locul următorilor. Unii pozează pentru fotografii, zâmbind sau exclamând, alţii se uită în linişte.

Mustafa Araibi, în vârstă de aproximativ 40 de ani, iese din camera frigorifică împreună cu cinci băieţi cu vârste cuprinse între şase şi 12 ani - fiii săi şi cei ai fratelui său. "Am fost şocat când a fost anunţată vestea. Oamenii mi-au zis că Kadhafi este mort, dar nu am vrut să cred până când nu am văzut", a declarat el.

Gardienii au refuzat iniţial accesul băieţilor, consideraţi prea mici pentru un astfel de spectacol. Mustafa a insistat şi până la urmă aceştia au reuşit să intre. "Nu îmi este teamă că vor fi traumatizaţi, au trăit în mijlocul bombardamentelor timp de cinci luni, teama s-a dus", asigură el.

Fiul lui, Ezzedine, în vârstă de 12 ani, susţine cu mândrie: "voiam să-l lovesc pe Kadhafi, dar nu m-au lăsat. Nu mi-e teamă, sunt mulţumit că l-am văzut".

Fratele lui mai mic, Mohammed, în vârstă de şase ani, recunoaşte cu vocea scăzută: "Îmi este teamă". Dar adaugă: "Sunt mulţumit, războiul s-a terminat".

Entuziasmul creşte în rândul mulţimii. Bărbaţi râzând ies din camera frigorifică strigând: "Allah Akbar!" (Allah este mare), strigăt reluat de mulţime.

Autorităţile din Misrata intenţionează să îngroape cadavrul într-un loc secret, pentru a evita orice pelerinaj al susţinătorilor lui pe viitor. O reuniune urmează să aibă loc probabil sâmbătă pentru a se finaliza decizia. Ele au anunţat, de asemenea, că nu se va efectua nicio autopsie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici