Video California: Circa 500.000 de persoane evacuate din calea incendiilor

Incendiile au devastat, marţi, sudul Californiei, ameninţând peste 60.000 de locuinţe în cursul serii şi forţând jumătate de milion de persoane să părăsească statul în cadrul celei mai ample evacuări din istoria sa, relatează Reuters.

2 afișări

Cele mai grave incendii produse în California în ultimii patru ani, extinse de rafalele puternice de vânt, au afectat zona de sud a oraşului San Diego, ameninţând, de asemenea, comunităţile situate la nord de metropolă.

Circa 1.500 de locuinţe şi alte structuri au fost distruse de incendii, marţi seară, iar 500.000 de persoane au fost evacuate în cadrul celei mai ample astfel de măsuri adoptate în Statele Unite de la uraganul Katrina care a devastat coasta Golfului Mexic în 2005.

Majoritatea locuinţelor distruse se află în zona San Diego afectată de patru incendii şi unde o persoană a murit duminică. Alte patru victime au fost raportate în rândul evacuaţilor iar peste 30 de persoane au fost rănite, printre care 18 pompieri.

Pompierii se luptau cu flăcările care atingeau chiar şi 30 de metri înălţime în încercarea lor de a salva locuinţele.

Pe măsură ce incendiile se extindeau după căderea nopţii, guvernatorul Arnold Schwarzenegger i-a cerut preşedintelui George W. Bush să ridice nivelul de alertă la "dezastru major", situaţie care impune ajutor federal.

Liderul de la Casa Albă a emis o declaraţie de urgenţă, marţi dimineaţă. Schwarzenegger l-a avertizat pe preşedinte într-un nou mesaj că "acest dezastru este de o severitate şi amploare atât de mare încât răspunsul eficient nu poate fi furnizat de autorităţile statului şi cele locale".

Guvernatorul Californiei a declarat că incendiile ameninţă 68.000 de locuinţe şi că 10.000 de persoane sunt implicate în lupta pentru stingerea lor. Peste 120.000 de hectare au fost carbonizate iar administraţia statului California estimează pagubele la sute de milioane de dolari.

"Am avut parte de trei lucruri în acelaşi timp: zone foarte uscate, vreme caniculară şi rafale puternice de vânt. Acestea sunt ingredientele perfecte pentru un incendiu", a declarat Schwarzenegger.

Preşedintele Bush intenţionează să se deplaseze joi în zonele calamitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici