California: Zeci de mii de persoane evacuate din cauza incendiilor - VIDEO

Locuitori ai oraşului Santa Barbara, din California, au fost îndemnaţi să evacueze zona în faţa incendiilor, care afectează de la începutul săptămânii acesată staţiune de pe coasta Pacificului.

168 afișări
Imaginea articolului California: Zeci de mii de persoane evacuate din cauza incendiilor - VIDEO

California: Zeci de mii de persoane evacuate din cauza incendiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Flăcările au distrus 75 de case şi au determinat evacuarea a 30.500 de persoane din această staţiune balneară de pe coasta de vest a Statelor Unite, foarte cunoscută datorită serialelor de televiziune. Potrivit presei, prezentatoarea vedetă Oprah Winfrey îşi făcea bagajele vineri seara, înainte de a-şi părăsi vila în valoare de 50 de milioane de dolari din enclava Montecito.

GALERIE FOTO

Aproximativ alţi 23.000 de americani din California ar putea fi nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, pompierii nereuşind să controleze incendiul care a devastat oraşul Santa Barbara, au anunţat sâmbătă autorităţile.

Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a decretat stare de urgenţă în timp ce incendiul care s-a declanşat luni a provocat rănirea a 11 pompieri ce încercau să protejeze locuinţele.

Autorităţile au extins măsurile de evacuare cu 23.000 de persoane în plus. "Nu m-aş fi gândit niciodată să folosesc acest tip de formulă clişeu dar noaptea trecută a fost un infern", a explicat şeful pompierilor din oraşul Santa Barbara, Andy Dimizio.

Rafalele puternice de vânt şi temperaturile ridicate (34 de grade vineri) au intensificat incendiul, care a devastat aproximativ 1.500 de hectare de vegetaţie, pe fondul unei secete severe din cauza precipitaţiilor scăzute din iarna trecută. "În vremuri normale, există puţină umiditate în arbuşti, dar acum nu este cazul, iar multe crengi sunt moarte", a deplâns Tom Franklin, şeful pompierilor din comitatul Santa Barbara.

Serviciile meteorologice au previzionat o continuare a rafalelor de vânt până la sfârşitul săptămânii.

Peste 2.500 de pompieri sunt mobilizaţi, fiind susţinuţi de 15 elicoptere şi avioane antiincediu.

"Sunt californiană, deci sunt obişnuită cu incendiile şi cutremurele, acest lucru face parte din preţul pe care îl ai de plătit pentru a trăi aici, dar când vezi flăcările urcând colina către casa ta, este într-adevăr terifiriant", a mărturisit unul dintre sinistraţi, Bettina Johnson. Crucea Roşie a înfiinţat locuri de refugiu într-un gimnaziu al campusului Universităţii din California.

California, cu climatul său arid, este adeseori afectată de incendii violente. În 2007, au fost opt morţi şi 640.000 de persoane evacuate, incendiile distrugând 2.000 de case.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici