Calm provizoriu în Grecia, după confruntări limitate în cursul nopţii de marţi

Atmosfera din Grecia era calmă miercuri dimineaţa, după confruntări limitate în cursul nopţii la Atena şi Salonic (nord), între tineri şi forţele de ordine, relatează surse din cadrul poliţiei.

39 afișări
Imaginea articolului Calm provizoriu în Grecia, după confruntări limitate în cursul nopţii de marţi

Calm provizoriu în Grecia, după confruntări limitate în cursul nopţii de marţi (Imagine: Mediafax Foto)

În capitala elenă, până la ora locală 03.00 (03.00 ora României) s-au produs ciocniri între poliţişti şi mai mult de 100 de tineri care ieşeau din şcolile politehnică şi de drept, ocupate de duminică.

Au fost comise distrugeri asupra unui oficiu poştal, asupra unei bănci şi a unei agenţii de turism din centrul capitalei.

Poliţia din Atena a reţinut, în cursul zilei de marţi, 55 de persoane. Patru au fost arestate pentru violenţe şi alte 12 pentru furturi.

La Salonic, în cursul nopţii şi până la ora locală 02.00 (02.00 ora României) s-au produc ciocniri între forţele de ordine şi aproximativ 20 de tineri regrupaţi în facultatea de filosofie.

La Patras, în vestul Peloponezului, conflictele care începuseră marţi seara au încetat la miezul nopţii.

Alte confruntări s-au mai produs în cursul nopţii şi în Larissa (centru), Kalamata (sud), unde o şcoală a luat foc, la Ioannina (nord-vest) şi pe insula Zante (Zakynthos), potrivit surselor din cadrul poliţiei. Situaţia era calmă miercuri dimineaţă în toate aceste oraşe.

Toate aceste incidente s-au produs după funeraliile, la periferia Atenei, ale lui Alexis Grigoropoulos, un adolescent în vârstă de 15 ani, ucis sâmbătă de un poliţist la Atena. Moartea sa a declanşat un val de violenţe urbane fără precedent în Grecia.

Miercuri, Confederaţia generală a muncitorilor greci (600.000 de aderenţi) şi Federaţia funcţionarilor (ADEDY, 200.000 de membri) vor organiza în centrul Atenei o mare reuniune la ora locală 12.00 (12.00 ora României), în cadrul unei greve generale de 24 de ore, prevăzută de mult timp, împotriva sărăciei şi a creşterii preţurilor. Liderii sindicali au lansat un apel la calm pentru ca manifestaţia să se deruleze fără incidente.

Citeşte şi:

Atena: O mie de persoane, la înmormântarea adolescentului ucis de poliţie

Mii de persoane participă la protestele din Atena şi Salonic

Poliţia arestează 87 de persoane la Atena

Grecia: Proteste violente, după un incident soldat cu moartea unui tânăr (Video)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici