Camera Reprezentanţilor aprobă 96 de miliarde de dolari pentru războaiele din Irak şi Afganistan

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a adoptat joi un proiect de buget suplimentar pentru 2009 în valoare de 96,7 miliarde de dolari, destinaţi în special finanţării războaielor din Irak şi Afganistan.

14 afișări
Imaginea articolului Camera Reprezentanţilor aprobă 96 de miliarde de dolari pentru războaiele din Irak şi Afganistan

Camera Reprezentanţilor aprobă 96 de miliarde de dolari pentru războaiele din Irak şi Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Congresmenii au aprobat textul cu 368 de voturi pentru faţă de 60 împotrivă.

În Senat, membrii comisiei responsabile cu alocarea fondurilor publice au votat joi în unanimitate un proiect de buget de 91,3 miliarde de dolari similar celui al Camerei Reprezentanţilor, asupra căruia urmează să se pronunţe Senatul în ansamblu. Planul aprobat joi de Cameră a fost aprobat săptămâna trecută în comisie.

Contrar solicitărilor administraţiei Obama, textul nu conţine prevederi privind finanţarea închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo, pentru care administraţia a cerut 80 de milioane de dolari. O dispoziţie a proiectului de buget cere preşedintelui un "plan detaliat" evaluând în special riscurile legate de fiecare deţinut, în eventualitatea transferului prizonierilor.

Acest buget suplimentar pentru 2009 va finanţa în special războaiele din Irak şi Afganistan până la 30 septembrie. Dar măsura conţine de asemenea două miliarde de dolari pentru lupta împotriva gripei porcine şi încă un miliard pentru ajutoare umanitare.

Acest proiect de buget, care a beneficiat de sprijinul unei mari părţi a opoziţiei republicane, nu l-a convins pe preşedintele comisiei responsabile cu repartizarea cheltuielilor Camerei, David Obey.

"Preşedintele (Obama) nu poate face un semn cu bagheta magică pentru a pune capăt unui război (...). El a decis să încerce să relanseze eforturile în Afganistan, pentru a ne oferi o şansă mai mare de a stabiliza situaţia. Mă îndoiesc profund că va reuşi", a declarat acesta. El a cerut în textul proiectului de buget ca preşedintele să prezinte în termen de un an un raport privind evoluţia situaţiei.

De altfel, proiectul prevede 400 de milioane de dolari pentru finanţarea luptei împotriva insurecţiei în Pakistan, potrivit lui Obey, iar alte 600 de milioane vor fi alocate acestei ţări pentru dezvoltare economică, ajutoare pentru educaţie şi reforme democratice.

În total, 47,7 miliarde de doalri sunt destinaţi finanţării războaielor din Irak şi Afganistan şi 23 de milioane pentru înlocuirea echipamentelor defecte sau uzate în cele două conflicte.

Afganistanul va primi circa 980 de milioane de dolari pentru dezvoltarea economică, agricultură şi reforme democratice.

De altfel, planul aprobat de comisie prevede două miliarde pentru lupta împotriva gripei porcine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici