Camera Reprezentanţilor din SUA verifică legăturile unui oligarh ucrainean cu asociaţii lui Rudolph Giuliani

Camera Reprezentanţilor din SUA a iniţiat verificări, în cadrul anchetei care ar putea conduce la procedura demiterii preşedintelui Donald Trump, pentru a stabili dacă oligarhul ucrainean Dmitry Firtash le-a oferit fonduri unor asociaţi ai lui Rudolph Giuliani, avocatul liderului de la Casa Albă.

324 afișări
Imaginea articolului Camera Reprezentanţilor din SUA verifică legăturile unui oligarh ucrainean cu asociaţii lui Rudolph Giuliani

Camera Reprezentanţilor din SUA verifică legăturile unui oligarh ucrainean cu asociaţii lui Rudolph Giuliani

Comisii ale Camerei Reprezentanţilor încearcă să afle dacă omul de afaceri ucrainean Dmitry Firtash, stabilit în Austria pentru a încerca să evite extrădarea în SUA, este posibila sursă a fondurilor utilizate de Lev Parnas şi Igor Fruman, doi asociaţi ai lui Rudy Giuliani inculpaţi pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale a preşedintelui Donald Trump.

Anunţul privind acest aspect al investigaţiei a fost făcut de congresmanul democrat Jamie Raskin, citat de site-ul Politico.com.

Procurorii federali îi acuză pe Lev Parnas şi Igor Fruman, care locuiesc în Florida, că au utilizat o firmă-paravan pentru a dona 325.000 de dolari grupului electoral pro-Donald Trump "Acţiunea America pe Primul loc" ("America First Action") şi că au colectat fonduri pentru fostul congresman Pete Sessions în cadrul unui efort de înlocuire de către Donald Trump a ambasadorului SUA în Ucraina.

Procurorii verifică şi interacţiunile lui Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, cu oamenii de afaceri Lev Parnas şi Igor Fruman. Rudy Giuliani a negat că ar fi comis vreo ilegalitate.

Procurorii nu cunosc sursa fondurilor furnizate de cei doi oameni de afaceri. În actul de inculpare figurează "cetăţeanul străin 1", probabil un "rus", aflat la originea fondurilor utilizate de Lev Parnas şi de Igor Fruman. De asemenea, apare la surse numele unei firme specializate în exporturile de gaz.

"Există un interes din ce în ce mai mare pentru domnul Firtash şi pentru rolul pe care l-a jucat. Legăturile acestuia cu preşedintele Vladimir Putin şi cu Rusia reprezintă, de asemenea, o ipoteză care trebuie explorată", a declarat Jamie Raskin, membru al Comisiei pentru Verificare şi Reformă din Camera Reprezentanţilor.

Dmitry Firtash deţine companii ucrainene de gaz care au afaceri cu grupul Naftogaz. Omul de afaceri ucrainean trăieşte de cinci ani în Viena, contestând extrădarea în SUA sub acuzaţiile de mită şi extorsiune. Departamentul de Stat american a anunţat în 2017 că omul de afaceri era în "eşalonul superior al asociaţilor grupurilor ruse de criminalitate organizată", dar Firtash neagă vehement acest lucru şi respinge toate celelalte acuzaţii.

Taguri:
sua,
politică,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici