Cameron anunţă că va face campanie pentru rămânerea M.Britanii în UE la referendumul din 23 iunie

Premierul britanic David Cameron a anunţat sâmbătă că va face campanie pentru rămânerea Martii Britanii în Uniunea Europeană (UE), în vederea referendumului pe această temă, pe care l-a programat pe 23 iunie, relatează Reuters în pagina electronică.

1065 afișări
Imaginea articolului Cameron anunţă că va face campanie pentru rămânerea M.Britanii în UE la referendumul din 23 iunie

Cameron anunţă că va face campanie pentru rămânerea M.Britanii în UE la referendumul din 23 iunie

"Mă voi prezenta luni în Parlament şi voi propune ca poporul britanic să se pronunţe joi, pe 23 iunie, prin referendum, asupra viitorului nostru în Europa", a declarat şeful Executivului britanic la finalul unui Consiliul al Miniştrilor excepţional, organizat sâmbătă.

"Recomandarea mea este clară. Eu cred că Marea Britanie va fi mai sigură, mai puternică şi mai bună într-o Uniune Europeană reformată", a declarat Cameron în faţa sediului Guvernului, la numărul 10, pe Downing Street. "Părăsirea Europei ne va ameninţa economia şi securitatea naţională", a avertizat el.

După două zile de negocieri-maraton cu partenerii săi din UE, într-un Consiliu European, la Bruxelles, Londra a obţinut vineri seara să i se garanteze în mod explicit o exceptare de la obiectivul unei "uniuni tot mai strânse", să i se ofere concesii importante în domeniul ajutoarelor sociale pentru muncitorii europeni instalaţi în ţară şi să fie menţinute avantajele cartierului financiar londonez City.

David Cameron - care are de înfruntat o vastă mişcare eurosceptică în cadrul propriului partid - a subliniat că va apăra de-acum rămânerea Marii Britanii în UE în cadrul referendumului.

- Un Guvern divizat

Unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi - ministrul Justiţiei Michael Goven - şi alţi cinci membri ai Guvernului au anunţat că vor face campanie în favoarea unei ieşiri din Uniunea Europeană ("Brexit").

Alte două nume grele din cadrul Executivului britanic - ministrul de Interne Theresa May şi ministrul Finanţelor George Osborne - vor apăra, în schimb, rămânerea Marii Britanii în cadrul blocului european.

Primarul Londrei Boris Johnson nu şi-a anunţat încă poziţia în acest sens. El ar putea să facă acest lucru duminică.

Susţinătorii unui "Brexit" consideră că acordul de vineri seara este insuficient şi că Marea Britanie va prospera şi mai mult de una singură şi nu rămânând în cadrul unei Uniuni pe care o consideră acaparată de Berlin.

"Este un acord cu adevărat lamentabil", a declarat Nigel Farage, liderul Partidului Independenţei Marii Britanii (Ukip). "Să părăsim, deci, Uniunea Europeană, să preluăm controlul asupra frontierelor noastre, să ne conducem ţara şi să încetăm, deci, să mai dăm zilnic 55 de milioane de lire sterline Bruxellesului", a îndemnat el.

Ultimele sondaje de opinie arată că o parte deloc de neglijat a electoratului britanic nu s-a hotărât încă ce va vota la referendum. Eşecul Uniunii Europene în faţa crizei migraţiei ar putea să-i convingă pe unii să voteze pentru o ieşire din Uniune.

Potrivit unei anchete de opinie efectuată de institutul TNS, publicată vineri, tabăra "no" devansează uşor tabăra "yes". Astfel, 36% dintre persoanele chestionate se pronunţă în favoarea unei ieşiri din UE, în timp ce 34% sunt pentru rămânerea în Uniune. Indecişii reprezintă 23%, iar 7% nu intenţionează să participe la referendum.

Casa de pariuri Ladbrokes a anunţat, la rândul ei, că pariorii mizează în proporţie de 69% în favoarea unei rămâneri în Uniune.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici