Canada este primul stat care se retrage din Protocolul de la Kyoto privind clima

Canada a devenit luni primul stat care se retrage din Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, afirmând că acest acord "nu funcţionează" şi că "platforma de la Durban" este viitorul.

1197 afișări
Imaginea articolului Canada este primul stat care se retrage din Protocolul de la Kyoto privind clima

Canada este primul stat care se retrage din Protocolul de la Kyoto privind clima (Imagine: Shutterstock)

La întoarcerea de la conferinţa privind schimbările climatice desfăşurată în Africa de Sud, ministrul canadian al Mediului Peter Kent a justificat această decizie prin riscul pe care Canada îl are de a plăti penalizări de 14 miliarde de dolari dacă va susţine în continuare Protocolul.

Protocolul de la Kyoto, semnat în 1997 şi intrat în vigoare în 2005, era singurul contract juridic util privind limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii globale.

Prin termenii acestui acord, Canada se angaja să reducă emisiile în 2012 la 6 la sută în raport cu nivelul din 1990, însă, din contră, nivelul emisiilor a crescut. Instaurat în 2006, guvernul conservator condus de Stephen Harper a respins deschis obligaţiile acordului şi denunţa "greşeala" guvernului liberal de a îl semna.

În schimb, Canada a promis să reducă emisiile la 17 la sută până în 2020 în raport cu nivelul din 2005, ceea ce reprezintă un efort mai redus şi insuficient, conform ecologiştilor.

Amintind prezenţa sa la conferinţa despre climă de la Durban, Kent a afirmat că platforma pregătită de această întâlnire "reprezintă o cale pentru progres" aşa cum Protocolul de la Kyoto nu a fost, în opinia Canadei.

Kyoto "nu include ţările cu cele mai multe emisii, Statele Unite şi China şi astfel nu poate funcţiona", a continuat acesta pentru presa din Ottawa.

Protocolul "nu este o cale către o soluţie globală la schimbările climatice, este un obstacol", a afirmat ministrul canadian.

"Considerăm că un nou acord cu constrângeri juridice pentru toţi marii poluatori ne permite, ca ţară, să creăm noi locuri de muncă şi să avem creştere economică, aceasta fiind calea de urmat", a mai adăugat Kent, afirmând că această poziţie a Canadei are o susţinere în creştere din partea Uniunii Europene, a Australiei, a Noii Zeelande, Japoniei şi Rusiei, precum şi din partea unor ţări mai puţin dezvoltate şi grupul de 43 de ţări insulare.

Ministrul a revenit asupra costului ridicat pe care respectarea acestui acord îl impune ţării sale. Pentru a atinge obiectivele Protocolului, afirmă acesta, Canada ar trebui să interzică toate automobilele cu motor, să "închidă" sectorul agricol şi "să sisteze căldura în toate casele, birourile, spitalele şi uzinele" ţării.

Canada riscă, potrivit acestuia "pierderea a milioane de locuri de muncă sau transferul a 14 miliarde de dolari din banii contribuabililor canadieni către alte ţări, reprezentând 1.600 de dolari pe familie, fără a avea un impact asupra mediului".

Estimarea lui Kent asupra costului ridicat pentru ţară a Protocolului de la Kyoto a fost imediat criticată de un parlamentar al opoziţiei, Megan Leslie (Noul partid democrat, stânga) care afirmă că acest cost este "inventat".

Negocierile maraton de la Durban privind climatul, care s-au aflat iniţial în pragul dezastrului, au rezultat duminică cu decizia iniţierii unui acord în 2015 care va cuprinde toate ţările în lupta contra încălzirii globale.

Totuşi, problema crucială pentru viitorul acord, caracterul său juridic, a rămas neclară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici