Canada în stare de urgenţă. Protestatarii canadieni anti-vaccin se plâng că le sunt blocate conturile bancare şi că-şi pot pierde dreptul de custodie asupra copiilor şi animalelor de companie

  • Băncile fac eforturi pentru a îngheţa conturile celor afiliaţi protestelor.
  • Societatea de Ajutor pentru Copii din Ottawa avertizează părinţii că dacă îşi vor aduce copiii la proteste, vor pierde temporar dreptul de custodie asupra acestora.
  • Departamentul de reglementare al oraşului a explicat că animalele de companie implicate la proteste vor fi preluate de autorităţi.
  • Joi dimineaţă au fost instalate garduri în faţa clădirilor guvernamentale, inclusiv în faţa Dealului Parlamentului şi a Senatului.
  • Universitatea din Ottawa a mutat cursurile în format online din cauza protestelor ilegale.
17703 afișări
Imaginea articolului Canada în stare de urgenţă. Protestatarii canadieni anti-vaccin se plâng că le sunt blocate conturile bancare şi că-şi pot pierde dreptul de custodie asupra copiilor şi animalelor de companie

Sursa Foto- Hepta

Noile măsuri temporare de combatere a protestelor violente au intrat în vigoare începând de luni în capitala Canadei, încă blocată din cauza protestelor anti-vaccin. 

Acestea interzic adunările publice care perturbă circulaţia persoanelor, mărfurilor şi comerţului, sau care susţin „ acte de violenţă gravă împotriva persoanelor sau bunurilor”.

Notificarea poliţiei din Ottawa explică că a fost implementată Legea privind situaţiile de urgenţă care permite reglementarea sau interzicerea călătoriilor către, dinspre sau în interiorul unei zone specificate. Asta înseamnă că oricine vine la Ottawa cu scopul de a se alătura demonstraţiei în curs încalcă legea. 

Măsurile temporare includ, de asemenea:

  • Amenzi în valoare de mii de dolari sau închisoare pentru cei care aduc minori sub 18 ani pentru a participa la o adunare considerată ilegală.
  • Aceleaşi pedepse pentru oricine participă la blocade sau furnizează ajutor celor care participă la blocade – cum ar fi distribuirea de alimente sau combustibil persoanelor implicate.
  • O interdicţie pentru cetăţenii străini de a intra în Canada ca să participe la o adunare ilegală sau pentru a o facilita.
  • Autorizarea RCMP de a aplica legile municipale şi provinciale.
  • Autorizarea băncilor şi companiilor de asigurări de a îngheţa conturile participanţilor şi de a le anula asigurarea vehiculelor
  • Cei care au încălcat legea ar putea risca o amendă de până la 500 de dolari şi condamnare cu închisoare de şase luni. Un rechizitoriu poate să le aducă câte o amendă de 5.000 de dolari şi condamnări de până la cinci ani de închisoare.

Protestatarii nu pot să pătrundă în incinta parlamentară, spitale, aeroporturi, coridoare comerciale, poduri şi nici nu pot folosi utilităţi de distribuit apă, gaz, canalizare şi servicii de telecomunicaţii.

Avertismentele poliţiei

Avertismente oficiale au fost transmise miercuri protestatarilor din Ottawa, scrie CBC

Avertismentele – postate online şi distribuite sub formă de fluturaşi –  au oferit protestatarilor o listă actualizată de sancţiuni ce pot fi aplicate pentru ocuparea unor străzi din centrul oraşului. 

Consultându-se miercuri cu consiliul municipal, şeful interimar al poliţiei Steve Bell a declarat că poliţia are acum resursele necesare şi un plan pentru a pune capăt protestului. 

El nu a împărtăşit un calendar din motive operaţionale, dar a spus că poliţia este pregătită să folosească „tehnici cu care noi, cei din  Ottawa, nu suntem familiarizaţi”.

Joi dimineaţă au fost instalate garduri în faţa clădirilor guvernamentale, inclusiv în faţa Dealului Parlamentului şi a Senatului. 

Ministrul federal al siguranţei publice, Marco Mendicino, susţine că mai multe dintre persoanele implicate în blocada de la punctul de trecere a frontierei din Coutts  au „legături strânse cu o organizaţie de extremă dreaptă”.

După demisia de marţi a şefului de poliţie Peter Sloly, a urmat demisia unor membri ai consiliului de administraţie în semn de protest.

Consiliul serviciilor de poliţie se va întruni joi pentru a alege un nou şef.

Între timp, organizatorii protestelor au spus că au nevoie de mai mulţi oameni să vină la marşul convoaielor de camioane astfel încât forţele poliţieneşti să fie depăşite numeric.

Copiii pot fi preluaţi de autorităţi dacă părinţii lor îi aduc la protestele considerate drept "activităţi ilegale şi periculoase". Inclusiv animalele de companie pot fi preluate de autorităţi 

Societatea de Ajutor pentru Copii din Ottawa a publicat miercuri o declaraţie prin care îi îndeamnă părinţilor anti-vaccin să nu-şi aducă copiii la proteste, altfel îşi vor pierde drepturile de custodie asupra acestora. Autorităţile din Canada pot să preia copiii dacă părinţii nu le oferă condiţii adecvate şi îi implică în activităţi periculoase, scrie CBC

„CASO are mandatul de a proteja un copil atunci când părintele devine iresponsabil pentru a-şi exercita drepturile de custodie şi dacă nu a oferit  îngrijire şi condiţii adecvate copilului”, se arată în comunicat.

„Dacă părinţii şi copiii sunt separaţi în urma eforturilor poliţiei de a pune capăt demonstraţiei din centrul oraşului, CASO va încercă ulterior să reunească familiile cât mai curând posibil”.

Autorităţile i-au îndemnat pe protestatari să nu-şi aducă animalele de companie, altfel riscă să fie acuzaţi de încălcarea drepturilor animalelor prin implicarea acestora în activităţi periculoase, iar acestea pot fi preluate de autorităţi. 

Protestatarii anti-vaccin pot fi catalogaţi drept infractori 

Ministrul Securităţii Publice, Marco Mendicino, a avertizat miercuri că cei care se alătură protestelor din Ottawa riscă să fie acuzaţi de „activitate criminală periculoasă”.

La începutul săptămânii, guvernul federal a invocat Legea privind situaţiile de urgenţă pentru prima dată de la adoptarea sa în 1988. Mişcarea oferă guvernului noi puteri de a combate violenţele protestatarilor  anti-vaccin – inclusiv prin  autoritatea de a interzice călătoriile, de a interzice protestele şi de a interzice participanţilor să aducă minori la protestele considerate întruniri ilegale. 

Miercuri, poliţia a început să avertizeze protestatariii încă aflaţi  în centrul oraşului că „trebuie să părăsească zona acum”.

În timp ce blocajele de la punctele de trecere a frontierei din Ontario, Manitoba, Alberta şi Columbia Britanică au fost în mare parte eliminate, părţi din Ottawa rămân blocate. Protestatarii - mulţi aflaţi în camioane şi rulote - au campat în capitală de 20 de zile, numărul protestatarilor crescând la câteva mii în weekend.

Între timp, Universitatea din Ottawa a mutat cursurile în format online până luni. 

Drumurile au fost închise, iar autorităţile transmit că oamenii ar trebui să evite călătoriile neesenţiale în centrul oraşului.

Protestatarii anti-vaccin identificaţi se pot trezi cu conturile bancare blocate 

Folosind puterile acordate prin Legea privind situaţiile de urgenţă, guvernul federal a ordonat băncilor şi altor instituţii financiare să nu mai facă afaceri cu persoane asociate convoiului  anti-vaccin care ocupă capitala naţiunii, raportează CBC

Conform reglementărilor publicate marţi seara, instituţiile financiare sunt obligate să monitorizeze şi să oprească toate tranzacţiile care conduc bani către demonstranţi – o măsură menită să întrerupă finanţarea unui protest  care a ocupat zone mari din centrul oraşului Ottawa.

Noua directivă a guvernului, numită „ Ordinul măsurilor economice de urgenţă ”,solicită băncilor să înceteze pur şi simplu transferul de fonduri către organizatorii protestelor.  

Ordinul spune că băncile şi alte entităţi financiare (cum ar fi uniunile de credit, cooperativele, companiile de împrumut, trusturile şi platformele de criptomonede) trebuie să înceteze să „furnizeze orice servicii financiare sau conexe” persoanelor asociate cu protestele - o mişcare care va avea ca rezultat îngheţarea conturilor, blocarea banilor şi anularea cardurilor de credit. 

Guvernul ordonă, de asemenea, companiilor de asigurări să suspende poliţele pentru vehiculelor celor care sunt implicaţi în protestele ilegale. 

Astfel, instituţiile financiare nu pot acorda un împrumut, nu pot prelungi o ipotecă sau, în general, nu pot facilita „orice tranzacţie”  unei „persoane desemnate ca fiind infractoare” cât timp este în vigoare Legea privind situaţiile de urgenţă.

Reglementările definesc o „persoană desemnată” dacă comite o activitate de încălcare a păcii” sau o persoană care se angajează în acte de tip „interferenţe serioase în comerţ” sau „sabotarea infrastructurii”.

De asemenea, autorităţile cer băncilor  să „dezvăluie fără întârziere” „existenţa proprietăţii aflate în posesia sau controlul lor” sau „orice informaţii despre o tranzacţie realizată sau propusă” referitoare la o „persoană desemnată”  Serviciului Canadian de Informaţii de Securitate. 

Există întrebări dacă va fi aplicată această politică celor câtorva mii de donatori ai campaniilor de strângere de fonduri de tip GoFundMe şi GiveSendGo în sprijinul acestei mişcări anti-vaccin.

Şi persoanele care „oferă proprietăţi pentru a facilita sau participa la orice adunare” pot fi "desemnate" ca infractori. Cu alte cuvinte, conform acestor reglementări, cine trimite fonduri pentru a susţine aceste proteste s-ar putea confrunta cu un viitor financiar sumbru în Canada. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici