Candidaţii favoriţi pentru funcţia de premier în Japonia

Taro Aso, vicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat (PLD - aflat la guvernare în Japonia), este candidatul favorit pentru a-i succeda în funcţie premierului Shinzo Abe, care a demisionat miercuri, comentează AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Candidaţii favoriţi pentru funcţia de premier în Japonia

Candidaţii favoriţi pentru funcţia de premier în Japonia

La fel ca şi Abe, Aso este un naţionalist din aripa dreaptă a PLD.

Agenţia France Presse prezintă numele posibililor succesori în această funcţie:

TARO ASO, 66 de ani - secretar general al PLD de la sfârşitul lunii august, Aso a ocupat timp de doi ani funcţia de ministru de Externe. Politician popular, cunoscut pentru opiniile sale naţionaliste şi sinceritate, Aso a ratat deja de două ori funcţia de premier, candidând fără succes în septembrie 2006 împotriva lui Abe şi predecesorului său Junichiro Koizumi (2001-2006).

SADAKAZU TANIGAKI, 62 de ani - fost ministru de Finanţe în perioada 2003-2006, el a candidat deja la funcţia de premier în septembrie 2006. Fiu de parlamentar, Tanigaki s-a angajat să reabiliteze finanţele publice catastrofale din Japonia, prin creşterea TVA-ului, măsură foarte criticată. Pledează pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu China şi Coreea de Sud.

YASUO FUKUDA, 71 de ani - fost purtător de cuvânt al Guvernului, Fukuda a bătut toate recordurile de durată (1.289 de zile) în această funcţie foarte sensibilă. El a fost perceput drept unul dintre candidaţii favoriţi la succesiunea premierului Junichiro Koizumi, în 2006, însă s-a retras în ultimul moment, invocând necesitatea de a face loc candidaţilor mai tineri.

NOBUTAKA MACHIMURA, în vârstă de 62 de ani - actual ministru de Externe, el a ocupat deja aceeaşi funcţie în perioada 2004-2005, în timpul Guvernului Junichiro Koizumi. Machimura s-a arătat foarte critic faţă de pelerinajele fostului premier la sanctuarul patriotic Yasukumi, aflate la originea unei grave crize diplomatice între Tokyo şi Beijing.

FUKUSHIRO NUKAGA, 63 de ani - specialist în probleme de apărare, a fost numit în funcţia de ministru al Finanţelor cu ocazia unei recente remanieri guvernamentale. Fost jurnalist la cotidianul naţionalist Sankei, el a deţinut de două ori (1998 şi 2005-2006) portofoliul Apărării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici