Care sunt armele despre care Putin spune că „nimeni nu le are”. Totul despre Poseidon, Zircon şi celelalte „arme secrete”

Putin şi-a lansat avertismentul către Occident şi a vorbit despre arme secrete, „pe care nimeni nu le are”: rachete intercontinentale şi hipersonice, super-torpile, bombe strategice, arme tactice chimice şi nucleare sunt la îndemâna unei Rusii tot mai furioase.

39680 afișări
Imaginea articolului Care sunt armele despre care Putin spune că „nimeni nu le are”. Totul despre Poseidon, Zircon şi celelalte „arme secrete”

O rachetă Kinzhal, într-o fotografie a Ministerului rus al Apărării

„Dacă Rusia este ameninţată, va răspunde cu mijloace pe care oponenţii săi încă nu le au”, sună ameninţare lui Vladimir Putin, care şi-a lansat avertismentul către Occident, „vinovat” că furnizează material de război Ucrainei.

„Avem instrumente pe care nimeni nu le are şi le vom folosi dacă va fi necesar”, zice şeful Rusiei. Trimiterea de arme în Ucraina şi în alte ţări, a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, constituie „o ameninţare la adresa securităţii Europei”. Dar, care sunt armele de care dispune armata rusă şi cu care ameninţă lumea occidentală?

Samat

Rachetă intercontinentală, rază de acţiune de 18.000 de kilometri, 200 de tone, echipată cu focoase multiple. Potrivit designerilor, are o capacitate mai mare de a străpunge scutul defensiv american. Din acest motiv, Putin spune că inamicii se vor gândi „de două ori” înainte de a provoca Moscova, care a redenumit-o şi Satana 2 (clasificarea oficială este RS28).

Avangard

A întâmpinat probleme de dezvoltare, este un dispozitiv strategic cu o mare manevrabilitate. Urmează traiectorii diferite decât cele ale transportatorilor intercontinentali. Hipersonic poate atinge o ţintă la 6.000 de kilometri distanţă. Poartă focoase nucleare sau convenţionale. Ar fi trebuit să fie în serviciu de peste un an.

Poseidon

Este o super-torpilă, cunoscută şi sub numele de Status 6 şi cu caracteristici asemănătoare cu cele ale unei drone subacvatice. Proiectat pentru a lovi formaţiunile navale, dar şi coastele inamice cu un focos nuclear. „Călătoreşte” la o adâncime de aproximativ o mie de metri şi cu o viteză de 70 de noduri, are ca elice un reactor. Poate fi dificil de interceptat. Momentan - potrivit expertului HI Sutton - nu este încă operaţional.

Burevestnik

Racheta de croazieră, tot cu propulsie nucleară, cu o rază de acţiune estimată între 10.000 şi 20.000 de kilometri, se deplasează la joasă altitudine. Ruşii, ca şi alte vehicule speciale, subliniază cât de greu este să opreşti. În 2019 a avut loc un accident în timpul unui test cu decesul unor „tehnicieni”.

Khinzal

Rachetă hipersonică, folosită deja în timpul conflictului din Ucraina. Arma poate fi lansată dintr-un avion de luptă sau bombardier Tu23, are o viteză de zece ori mai mare decât cea a sunetului şi o rază de acţiune de 2.000 de kilometri. Foarte manevrabil, poartă o sarcină nucleară sau convenţională.

Zircon

Un alt dispozitiv hipersonic, raza de actiune 500-1.000 de kilometri. Pentru experţi poate fi folosit împotriva ţintelor terestre mari, dar şi a formaţiunilor navale. La sfârşitul lunii decembrie, forţele armate au efectuat un exerciţiu cu lansarea a 10 croaziere dintr-o fregată şi încă două dintr-un submarin. Comentariul Kremlinului a fost semnificativ: „Un mare eveniment din istoria ţării, un pas fundamental pentru creşterea capacităţilor defensive”.

Fab-3000

De design sovietic, dat în exploatare în 1946, Fab-3000 cântăreşte 3 tone şi are o masă explozivă de 1.400 de kilograme: are o rază de distrugere de aproximativ 50 de metri, dar fragmentele pot ajunge la 260. Este conceput pentru a distruge zonele industriale şi porturile. Este posibil ca ruşii să vrea să-l folosească, pentru a lovi portul Mariupol şi combinatul siderurgic Azovstal, în ale cărei tuneluri subterane rezistenţa rămâne baricadată. Este o armă puternică, dar convenţională, anti-buncăr, folosită deja de URSS în Afganistan în anii 1980.

Arme chimice sau biologice

Sunt muniţii devastatoare datorită componentei lor explozive asociate cu gaze sau toxine capabile să răspândească contagiune. În ultimii ani, au fost folosite de Assad în Siria, cu sprijinul Kremlinului. Serviciile secrete americane şi britanice se tem că Putin le poate folosi pentru a zdrobi rezistenţa ucraineană: pot fi arme chimice - agenţi de sufocare precum clorul, sau arme biologice, precum antraxul.

Arme nucleare tactice

Atât Washingtonul, cât şi Kievul au precizat că, în acest moment, nu există semne concrete ale unui atac nuclear. „Deocamdată, nu vedem semne în această direcţie”, a spus directorul CIA, William Burns, dar „posibila utilizare de către Putin a armelor nucleare nu trebuie luată cu uşurinţă”.

Ruşii au aproximativ 2.000 dintre ele în depozitele lor şi pot folosi două sisteme pentru a le lansa: rachetele Kalibr, lungi de 6,2 metri şi trase de pe uscat sau din mare, care au o rază de acţiune de 1.500/2.500 de kilometri şi sistemul Iskander-M, care pleacă de la sol şi are o autonomie de 400-500 de kilometri.

Există numeroase exemple de arme nucleare tactice, variază foarte mult ca mărime şi putere: încărcarea celui mai mic poate ajunge la un kiloton sau echivalentul a o mie de tone de TNT, cel mai mare chiar şi la 100 de kilotone. Efectele se schimbă în funcţie de mărimea şi locaţia detonaţiei: cea care a ucis 146.000 de oameni la Hiroshima, Little Boy, avea o încărcare de 15 kilotone.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici