Care sunt aşteptările României de la cel mai important summit NATO din ultimele decenii

În următoarele două zile are loc cel mai important summit NATO din ultimele decenii. În capitala Lituaniei se va trasa viitoare strategie a alianţei.

837 afișări
Imaginea articolului Care sunt aşteptările României de la cel mai important summit NATO din ultimele decenii

Care sunt aşteptările României de la cel mai important summit NATO din ultimele decenii

Războiul total declanşat de Putin asupra Ucrainei a reamintit Occidentului necesitatea apărării Europei. După formarea a opt grupuri de luptă de nivel batalion, de-a lungul flancului estic sunt discuţii aprinse la summitul NATO pentru creşterea lor la nivel brigadă.

Care sunt aşteptările României la summitul de la Vilnius

România este interesată de asigurarea unei prezenţe Aliate întărite pe Flancul Estic, cu alocări de forţe, echipamente şi capabilităţi. La momentul actual avem un grup de luptă de nivel batalion, de 1.000 militari, care ar putea fi transformat în brigadă, cu 3.000 militari, scrie Aleph News.

Militarii francezi s-au plâns de condiţiile de la Cincu, în timp ce România a întârziat modernizarea bazei de la Kogălniceanu. SUA au investit în jur de 3 mld. euro în modernizarea bazelor din Kogălniceanu, Deveselu şi Câmpia Turzii, iar Ciolacu a cerut militari permanenţi: baze cu infrastructură sporită- şcoli, liceu, spitale.

Aşteptările României de la acest summit sunt de creştere a detaşamentului francez anti-aerian MAMBA, creşterea detaşamentului italian cu aeronave Eurofighter şi prezenţa permanentă NATO la Marea Neagră

României va sublinia, în cadrul discuţiilor, importanţa fundamentală a continuării implementării deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, astfel încât să fie realizată, în mod unitar şi coerent, pe întregul Flanc, o veritabilă Apărare Înaintată. România va puncta importanţa deciziilor reuniunii aliate în ceea ce priveşte adoptarea unui pachet de întărire a posturii aliate pe Flancul Estic, pe termen lung, în măsură să ofere ţării noastre un grad superior de securitate şi apărare. De asemenea, şeful statului va reitera susţinerea robustă pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte concretizarea aderării sale la NATO, precum şi pentru partenerii cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova. În cadrul Summitului, Preşedintele României va susţine reflectarea, în documentele şi deciziile aliate ce vor fi adoptate, a importanţei regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică..

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici