Cargou grec, capturat de piraţi. Un român se află la bord

Un cargobot grec care naviga sub pavilion liberian, având 23 de marinari la bord, între care se află şi un român, a fost capturat de piraţi în Golful Aden, a anunţat miercuri paza de coastă din Grecia.

74 afișări
Imaginea articolului Cargou grec, capturat de piraţi. Un român se află la bord

Cargou grec, capturat de piraţii. Un român se află la bord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cargoul grec Eleni P, răpit de piraţi în Golful Aden, are la bord şi un marinar român, a declarat miercuri Markos Vassilikos, directorul grec al companiei Eurobulk LTD, care deţine nava.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, răspunzând unei cereri MEDIAFAX, răpirea, miercuri, a unui marinar român aflat la bordul cargoului "Eleni P" şi a precizat că acesta şi restul echipajului sunt în stare bună şi au provizii de alimente şi apă.

"Din datele deţinute până în prezent, cetăţeanul român şi restul echipajului se află în stare fizică bună, având provizii de alimente şi apă. Nava a fost sechestrată de piraţii somalezi în timp ce se afla într-un convoi de nave aflate pe culoarul de siguranţă protejat de forţele internaţionale de protecţie", precizează MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, ambasada este în contact permanent cu firma proprietară a navei şi cu autorităţile elene iar la sediul companiei care deţine nava a fost instituită o celulă de criză.

"Conform procedurilor standard, MAE a informat imediat MAI în vederea identificării şi informării familiei cetăţeanului român", se mai arată în răspunsul MAE.

Cargoul grec, sub pavilion liberian, are la bord un echipaj format din 23 de persoane, majoritatea filipinezi, potrivit companiei care deţine nava.

Cargoul "a fost abordat de aproximativ zece piraţi, aflaţi la bordul unor ambarcaţiuni rapide", a precizat Vassilikos.

"Echipajul pare nevătămat", adăugat el, precizând că acesta este format din 19 filipinezi, un român, un ucrainean şi doi greci, dintre care unul este căpitanul navei.

Eleni P se îndrepta dinspre Ucraina către China, şi avea la bord o încărcătură de minereu feros, în momentul în care a fost atacat de către piraţi, a declarat, de asemenea, un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă.

"Am fost informaţi de forţa navală Atalante a Uniunii Europene (UE), care se afla într-o misiune de patrulare în regiune", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit unui comunicat al forţei navale a UE, capturarea navei a avut loc la o distanţă de peste 460 de kilometri în largul coastelor sultanatului Oman.

Peste 400 de marinari sunt deţinuţi de piraţi, cel mai mare număr înregistrat vreodată de la dezvoltarea pirateriei somaleze, în 2007.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici