Cartelurile de droguri au ucis cel puţin 161 de poliţişti mexicani care colaborau cu SUA

Cartelurile de droguri au ucis cel puţin 161 de poliţişti mexicani care colaborau cu Agenţia Antidrog din Statele Unite (DEA) sau FBI, între 2007 şi 2009, potrivit unei telegrame diplomatice americane, obţinută de WikiLeaks şi dezvăluită marţi de un cotidian mexican.

462 afișări
Imaginea articolului Cartelurile de droguri au ucis cel puţin 161 de poliţişti mexicani care colaborau cu SUA

Cartelurile de droguri au ucis cel puţin 161 de poliţişti mexicani care colaborau cu SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cartelurile "nu îşi îndreaptă, încă, în mod direct, atacurile împotriva noastră, dar nu le este frică să îi atace pe anumiţi parteneri ai noştri, cei mai fiabili, din cadrul forţelor de poliţie mexicane", declară un consilier din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Ciudad de Mexico, Charles Barclay, într-o telegramă datată la 23 ianuarie 2009, publicată marţi de cotidianul La Jornada

Între cei 161 de membri ai forţelor de ordine asasinaţi figurează şi zece agenţi care lucrau pentru DEA, ucişi în 2007, potrivit cotidianului mexican.

În telegramă, diplomatul mai menţionează, între altele, asasinarea, în 2007 şi 2008, a 51 dintre "contactele apropiate" ale poliţiei federale americane, FBI, şi a 60 "dintre cei mai buni poliţişti" mexicani, supuşi de Statele Unite unor "controale de încredere şi, în numeroase cazuri, antrenaţi prin grija" Statelor Unite.

Charles Barclays relevă, în plus, că aceste carteluri nu mai ezită să "ia ca ţintă personalul Statelor Unite".

La aproape un an după ce telegrama a fost trimisă către Departamentul de Stat, presupuşi traficanţi de droguri au asasinat o funcţionară a Consulatului Statelor Unite din Ciudad de Juarez (nord), pe soţul acesteia şi o altă angajată a Consulatului, în 2010, dar şi un agent vamal american, în februarie, lângă San Luis Potisi (nord).

Potrivit unor organizaţii nonguvernamentale, peste 325 de americani au fost omorâţi de carteluri, de la declanşarea unei ofensive militare, la sfârşitul lui 2006, contra traficanţilor de droguri, în care au fost ucise peste 37.000 de persoane.

Acest bilanţ include şi reglările de conturi între traficanţi, dar şi confruntările dintre aceştia şi forţele de ordine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici