Casa Albă ar fi cerut CIA să falsifice un document pentru a justifica invadarea Irakului

Casa Albă a cerut CIA să falsifice o scrisoare scrisă de mână şi adresată de directorul serviciilor irakiene de informaţii fostului lider Saddam Hussein pentru a putea acuza regimul de la Bagdad de colaborare cu al-Qaida, potrivit unei cărţi care va fi publicată marţi, citată de portalul Politico.

21 afișări
Imaginea articolului Casa Albă ar fi cerut CIA să falsifice un document pentru a justifica invadarea Irakului

Casa Albă ar fi cerut CIA să falsifice un document pentru a justifica invadarea Irakului

Ron Suskind, autorul cărţii The Way of the World, care va apărea marţi, susţine că presupusul fals, infirmat cu vehemenţă de Casa Albă, era menit să sugereze o legătură între fostul regim irakian şi gruparea al-Qaida pentru a justifica invadarea statului din Golful Persic.

Autorul dezvăluie, de asemenea, în cartea sa, că adminstraţia Bush deţinea informaţii de la un oficial de rang înalt din serviciile de securitate irakiene potrivit cărora "nu există arme de distrugere în masă în Irak", informaţii transmise la timp pentru a putea preveni o invazie.

Potrivit lui Suskind, administraţia Bush s-a aflat în contact cu directorul serviciilor irakiene de informaţii, Tahir Jalil Habbush al-Tikriti, în ultimii ani ai regimului Hussein.

"Casa Albă a inventat o scrisoare de la Habbush către Saddam Hussein, datată 1 iulie 2001", scrie Suskind în cartea sa. "Scrisoarea preciza că Mohammad Atta, organizatorul atentatelor de la 11 septembrie, s-a pregătit pentru misiunea sa în Irak, sugerând astfel că exista o legătură operaţională între Saddam şi al-Qaida, asociere pe care vicepreşedintele ceruse CIA să o dovedească după atentatele de la 11 septembrie pentru a justifica invadarea Irakului. Nu există o astfel de legătură", adaugă autorul.

Casa Albă a respins informaţiile vehiculate de Suskind în cartea sa. Tony Fratto, purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că "acuzaţia potrivit căreia Casa Albă a instruit pe cineva să falsifice un document adresat de Habbush lui Saddam este pur şi simplu absurdă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici