Casa Albă denunţă violenţa gratuită a seriei de atentate comise în Nigeria în ziua de Crăciun

Casa Albă a condamnat duminică valul de atentate soldate cu cel puţin 40 de morţi în Nigeria, denunţând "violenţa gratuită şi morţile tragice din ziua de Crăciun".

186 afișări
Imaginea articolului Casa Albă denunţă violenţa gratuită a seriei de atentate comise în Nigeria în ziua de Crăciun

Casa Albă denunţă violenţa gratuită a seriei de atentate comise în Nigeria în ziua de Crăciun (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Suntem în contact cu oficialii nigerieni pe tema a ceea ce pare, pentru moment, a fi nişte acte teroriste", afirmă preşedinţia americană într-un comunicat.

Administraţia Obama promite ajutorul său în vederea efectuării anchetei judiciare.

Seria de atentate a vizat mai ales biserici, în special în cursul sărbătorii creştine a Naşterii lui Isus. Aceste atentate au fost revendicate de secta islamistă Boko Haram.

Atacul cel mai sângeros, în care au fost ucise 35 de persoane potrivit unui ultim bilanţ, s-a produs în exteriorul unei biserici catolice din Madalla, la periferia capitalei federale nigeriene, Abuja.

Unii observatori şi-au exprimat temerea că Boko Haram a dezvoltat legături cu filiala Al-Qaida din Magreb.

Alături de Africa de Sud, "Nigeria este unul dintre cele două cele mai importante state de pe continentul" african, în opinia Americii, sublinia în primăvara lui 2010 Johnnie Carson, adjunctul secretarului de Stat pentru Africa.

Ţara cea mai des populată din Africa furnizează opt la sută din importurile americane de hidrocarburi, ceea ce face din Nigeria cel de al treilea furnizor al Statelor Unite în acest domeniu.

Dar din această ţară este originar şi Umar Farouk Abdulmutallab, acuzat de justiţia americană că a disimulat o substanţă explozivă în lenjeria intimă, într-un atentat eşuat la bordul unui avion american care asigura o cursă Amsterdam-Detroit în ziua de Crăciun din 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici