Casa Albă şi Pentagonul condamnă ferm publicarea documentelor obţinute de WikiLeaks

Casa Albă a condamnat duminică "în cei mai fermi termeni" publicarea "iresponsabilă şi periculoasă" a unor documente diplomatice americane obţinute de site-ul WikiLeaks, apreciind că acţiunile acestuia pot pune în pericol vieţi omeneşti, relatează AFP.

94 afișări
Imaginea articolului Casa Albă şi Pentagonul condamnă ferm publicarea documentelor obţinute de WikiLeaks

Casa Albă şi Pentagonul condamnă ferm publicarea documentelor obţinute de WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ca să fie clar, astfel de revelaţii prezintă riscuri pentru diplomaţii noştri, pentru membrii comunităţii de informaţii şi pentru oamenii din lumea întreagă care fac apel la Statele Unite pentru ajutor în promovarea democraţiei şi a unui guvern transparent", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Robert Gibbs.

Şi Pentagonul a condamnat publicarea documentelor "obţinute ilegal" de WikiLeaks, afirmând că a luat măsuri pentru a evita alte scurgeri de informaţii în viitor.

Într-un comunicat dat publicităţii cu câteva minute înainte ca Le Monde şi New York Times să publice în ediţiile online articole privind conţinutul documentelor transmise de WikiLeaks, Pentagonul a condamnat "dezvăluirea imprudentă a informaţiilor clasificate obţinute ilegal".

După ce WikiLeaks a publicat două seturi de documente privind Afganistanul şi Irakul, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a cerut, la 12 august, realizarea unui audit pentru a stabili cum s-au produs scurgerile de informaţii, se arată în comunicatul Pentagonului. O parte dintre recomandările formulate în urma anchetei sunt deja puse în aplicare, pentru a împiedica pe viitor dezvăluirea de documente sensibile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici