Câştigătorul alegerilor din Slovacia a încheiat un acord pentru realizarea unei alianţe de guvernare

Fostul prim-ministru slovac Robert Fico şi partidul său SMER-SSD au semnat luni un acord pentru a forma un nou guvern. Populistul Fico s-a aliat cu alte formaţiuni politice pentru a obţine numărul necesar de locuri în Parlament, potrivit Reuters.

1364 afișări
Imaginea articolului Câştigătorul alegerilor din Slovacia a încheiat un acord pentru realizarea unei alianţe de guvernare

Câştigătorul alegerilor din Slovacia a încheiat un acord pentru realizarea unei alianţe de guvernare

Fico a fost de trei ori prim-ministru, ultima dată în 2018. El a câştigat alegerile de pe 30 septembrie cu angajamentul de a opri ajutorul militar acordat Ucrainei şi creşterea migraţiei ilegale şi a preţurilor.

Fico a sprijinit negocierile de pace pentru Ucraina, adoptând o politică similară cu cea a premierului ungar Viktor Orban. Aceasta strategie este respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali, care spun că astfel se încurajează agresiunea Rusiei.

SMER-SSD a încheiat un acord cu HLAS şi cu SNS pentru a forma o alianţă care deţine 79 din 150 de locuri în parlament.

Pactul semnat luni, care poate duce la numirea guvernului de către preşedinte, a stabilit şi funcţiile care vor reveni formaţiunilor aliate. SMER va obţine cabinetele cheie de la apărare, finanţe, externe şi justiţie.

Slovacia, ţară membră a Uniunii Europene şi NATO, se confruntă cu cel mai mare deficit bugetar din zona euro în 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici