Câteva sute de femei de serviciu din Grecia au devenit un simbol al mişcării antiausteritate

Câteva sute de femei de serviciu au devenit eroine în Grecia, afectată puternic de austeritate, pentru că s-au luptat pentru locurile lor de muncă atunci când au fost disponibilizate, au înfruntat poliţia şi au campat luni la rând în centrul Atenei.

373 afișări
Imaginea articolului Câteva sute de femei de serviciu din Grecia au devenit un simbol al mişcării antiausteritate

Câteva sute de femei de serviciu din Grecia au devenit un simbol al mişcării antiausteritate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 600 de femei care făceau curăţenie în birouri aparţinând Ministerului de Finanţe au fost disponibilizate în urmă cu 16 luni în cadrul măsurilor de austeritate cerute de creditorii Greciei, relatează BBC News Online. Ele sunt femei de vârstă mijlocie, mame şi bunici care nu au experienţă ca activiste, dar stăruinţa lor a aprins imaginaţia a multe mii de persoane ale căror vieţi au fost răvăşite de criza ecomomică.

Ele au campat în faţa ministerului începând din mai, iar mănuşile lor roşii şi steagurile purpurii sunt uşor de recunoscut la toate demonstraţiile. Ele au experimentat numeroase probleme cu care se confruntă femeile, iar vieţile lor spun povestea a ceea ce s-a întâmplat în Grecia în ultimii 40 de ani.

Multe dintre ele s-au născut în zone rurale sărace şi au lucrat încă din copilărie. Lily, în vârstă de 46 de ani, a crescut într-un sat de munte din nordul Greciei, şi-a ajutat familia la munci agricole şi a plecat de acasă la vârsta de 16 ani pentru a munci la hotelurile din Corfu. În prezent, ea este ajutată de părinţii ei, în pofida faptului că pensiile lor au fost tăiate, iar peste jumătate din veniturile lor se duc pe medicamente. "Ce ne-a salvat a fost faptul că în sat mama are o mică grădină. În afară de carne, tot ce mâncăm provine de acolo. Roşii, ardei, dovlecei, fasole, salată ...", explică ea.

Anastasia Nomikou, în vârstă de 49 de ani, locuieşte în Perama, una dintre cele mai sărace suburbii ale Atenei. Ea povesteşte cum a început să lucreze la o fabrică de pantofi în portul Pireu la vârsta de 13 ani. Fostul ei soţ, cu patru ani mai mare decât ea, a început să o urmărească acasă şi a cerut-o în căsătorie. "Nu ştiam ce se întâmplă. Încă mă jucam cu păpuşile", povesteşte ea.

Vaso Gova, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a început să lucreze într-un magazin de dulciuri la vârsta de 11 ani, iar Dina Papoutsi a fost trimisă la Atena la vârsta de 13 ani ca să înveţe croitorie.

Dar în anii '80 şi 90, în Grecia au început să sosească bunuri mai ieftine din străinătate, iar fabricile s-au închis sau şi-au mutat activitatea în căutare de mână de lucru mai ieftină. Atât partidul socialist Pasok, cât şi cel conservator Noua Democraţie au distribuit locurile de muncă din sectorul public susţinătorilor lor.

Aşa a devenit Papoutsi, acum în prag de pensionare, femeie de serviciu la Guvern în urmă cu 20 de ani. Ea i-a cerut parlamentarului care provenea din satul soţului ei să îi găsească un loc de muncă. "Şi devreme ce nu ştiam literele, el mi-a spus: «Îţi fac rost de ceva ca femeie de serviciu»", povesteşte ea.

Criza a mărit diferenţele dintre sectoarele public şi privat. Salariile din sectorul public au fost tăiate cu mai mult de o treime, dar mulţi angajaţi din sectorul privat şi-au pierdut locurile de muncă şi chiar dacă au unde munci, de multe ori nu sunt plătiţi cu lunile. Multor persoane le displac femeile de serviciu de la Ministerul de Finanţe deoarece, susţin ele, au dus-o bine atâţia ani, iar acum se plâng pentru că şi-au pierdut privilegiile.

Dar Papoutsi susţine că şi-a petrecut ore întregi în autobuze în fiecare zi pentru a ajunge la muncă, Lily susţine că primea doar 6.000 de euro pe an, chiar dacă i se cerea de multe ori să facă munci în plus. Până în 2005, când Guvernul conservator le-a făcut contracte permanente, ele nu aveau siguranţă, nu avea concedii plătite şi nici dreptul la concediul de materinate. Ele luptă pentru drepturile tuturor muncitorilor, care au fost restrânse drastic în cadrul programului de creditare, afirmă una dintre ele.

Cu două săptămâni înaintea alegerilor, sondajele consideră că favorit este partidul Syriza, care a promis să pună capăt austerităţii, să renegocieze acordurile de împrumut ale Greciei şi să restaureze drepturile muncitorilor. Syriza a cultivat o relaţie strânsă cu aceste femei de serviciu, ajutându-le cu bilete de călătorie, mâncare şi publicitate. Una dintre femei a fost aleasă în Guvernul regional din Atena pe listele Syriza în mai, iar reprezentaţii partidului de la Bruxelles le-au invitat pe unele dintre ele să ridice mănuşile roşii în Parlamentul European.

Există o lungă tradiţie în Grecia ca partidele politice să confişte mişcările independente, situaţie denumită "kapelloma", însă Dikaios Psikakkos de la Solidaritate pentru Toţi, un proiect al Syriza, râde la sugestia că femeile de serviciu sunt marionetele partidului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici