CE a transmis Bulgariei că statele UE au "obosit" să mai acorde asistenţă

Comisia Europeană (CE) a respins o cerere a premierului bulgar Serghei Stanişev de a trimite oficiali şi diplomaţi europeni pentru a ajuta administraţia statului, argumentând că statele UE au"obosit" să mai acorde asistenţă, relatează Sofia Echo, în pagina electronică.

13 afișări
Imaginea articolului CE a transmis Bulgariei că statele UE au "obosit" să mai acorde asistenţă

CE a transmis Bulgariei că statele UE au "obosit" să mai acorde asistenţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o scrisoare, obţinută de cotidianul Dnevnik, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, i-a spus lui Stanişev că noile mecanisme instituţionale propuse de premierul bulgar nu sunt potrivite pentru un stat membru al Uniunii Europene. Potrivit lui Barroso, celelalte ţări din blocul comunitar "au obosit" să mai acorde asistenţă şi Guvernul bulgar ar trebui să arate mai întâi rezultate concrete şi vizibile pentru a-şi motiva partenerii să trimită mai mulţi experţi şi noi fonduri.

Barroso a afirmat că Bruxelles-ul este dispus să continue să ajute Bulgaria, dar că nu crede că acest ajutor necesită crearea structurilor propuse de Stanişev cu o lună în urmă. El a mai spus că Bulgaria ar trebui să-şi sporească monitorizarea şi cooperarea tehnică printr-un dialog politic mai extins şi prin obiective orientate spre rezultate, în cadrul mecanismului de monitorizare înfiinţat de la aderarea sa la UE. Barroso a subliniat că poziţia este susţinută şi de alte state membre.

Potrivit cotidianului Dnevnik, Guvernul a spus că nu va abandona ideea de a numi experţi străini în unităţile administrative "problematice", propunere despre care acesta afirmă că ar fi fost primită cu căldură atât de statele membre, cât şi de Comisie.

Scrisoarea lui Barroso a reiterat de fapt o opinie pe care acesta şi-a exprimat-o la întâlnirea cu Stanişev din 5 martie, de la Bruxelles, când premierul bulgar a făcut propunerea pentru prima dată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici