CE "acceptă" argumentele Germaniei şi Austriei privind accesul est-europenilor pe piaţa muncii

Bruxelles-ul a "acceptat" luni argumentele Germaniei şi Austriei, legate de criza economică, pentru a restrânge, pentru alţi doi ani, accesul pe piaţa lor de muncă al cetăţenilor din opt ţări est-europene care au aderat la UE în 2004.

16 afișări
Imaginea articolului CE "acceptă" argumentele Germaniei şi Austriei privind accesul est-europenilor pe piaţa muncii

CE "acceptă" argumentele Germaniei şi Austriei privind accesul est-europenilor pe piaţa muncii (Imagine: Szilagyi Lorand/Mediafax Foto)

"Pot accepta concluzia lor, potrivit căreia cunosc o serioasă perturbare a pieţelor lor de muncă, consecinţă a crizei economice generale", a declarat comisarul european pentru Muncă, Vladimir Spidla, în timpul unei reuniuni, luni, la Luxemburg, cu miniştrii europeni ai Afacerilor Sociale.

"Trebuie să luăm în serios posibilitatea că un aflux de muncitori străini poate să ducă la o creştere a şomajului, în special în rândul grupurilor cele mai vulnerabile", a apreciat Spidla, în comentariile sale despre miniştri.

Textele europene conferă Germaniei şi Austriei "dreptul de a menţine o perioadă de tranziţie până la sfârşitul lunii aprilie 2011", a amintit comisarul, aflat doar în poziţia de a lua act de argumentele invocate.

"În acelaşi timp, insist în faţa Germaniei şi Austriei pentru ca acestea să lucreze foarte activ pentru a-şi deschide progresiv pieţele" până atunci, a adăugat el.

Preşedinţia cehă a UE, care criticase recent aceste ţări, a "luat act" de poziţia Comisiei, în cursul unei conferinţe de presă.

"Regret că aceste două ţări nu şi-au schimbat opinia", a apreciat adjunctul ministrului Muncii, cehul Petr Simerka, considerând că restricţiile impuse "frânează economia".

"Dacă nu ar fi existat această criză economică, lucrurile ar fi fost poate diferite", a mărturisit el.

Muncitorii din Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi cele trei ţări baltice, toate intrate în UE în urmă cu cinci ani, pot de acum să lucreze liber în toate ţările UE, în afară de Germania, Austria şi Marea Britanie.

Germania şi Austria cer muncitorilor să depună o cerere pentru obţinerea unui permis de muncă, înainte de a se putea angaja.

Marea Britanie solicită doar ca ei să se înscrie într-un registru, după ce au început să lucreze.

Spidla intenţionează să "urmărească îndeaproape situaţia pentru a vedea dacă aceste trei ţări europene continuă să facă faţă unei perturbări serioase a pieţei muncii" şi îşi rezervă dreptul de a le cere, dacă este necesar, clarificările pe care le va considera necesare".

Berlinul şi Viena argumentează că o deschidere totală a pieţelor lor va duce la un flux important de muncitori din aceste ţări, foarte apropiate din punct de vedere geografic şi având niveluri salariale şi mai scăzute, din cauza crizei economice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici