Ce este OTRAVA VX, cea cu care a fost ucis Kim Jong-Nam. De ce a fost declarată substanţă de DISTRUGERE ÎN MASĂ

VX este o substanţă insipidă şi inodoră, ilegală în conformitate cu Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice, cazul în care nu intră sub incidenţa legii fiind folosirea în ”cercetări medicale sau farmaceutice”, potrivit Reuters.

15653 afișări
Imaginea articolului Ce este OTRAVA VX, cea cu care a fost ucis Kim Jong-Nam. De ce a fost declarată substanţă de DISTRUGERE ÎN MASĂ

Ce este OTRAVA VX şi de ce a fost declarată substanţă de DISTRUGERE ÎN MASĂ (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Experţii spun că nu poate fi folosită în scopuri comerciale. totuşi substanţa poate fi găsită sub formă de lichid, de cremă sau în stare gazoasă.

"VX nu este ceva ce poţi face în propria bucătărie. Este ceva fabricat în mod sofisticat, într-un laborator de arme chimice”, a spus Bruce Bennet, un cercetător senior în apărare al RAND Corporation din California.

 

Se crede despre Coreea de Nord că are al treia cel mai mare stoc de arme chimice, potrivit proiectului Nuclear Threat Initiative/ Iniţiativa Ameninţării Nucleare, care analizează armele de distrugere în masă.

 

Analiştii din Coreea de Sud au identificat substanţele Sarin şi VX ca fiind punctele centrale ale programului nord-coreean de arme chimice.

VX în stare lichidă poate fi absorbită de corpul uman prin piele sau contactul cu ochiul şi nu se evaporă cu uşurinţă.

 

După senzaţia de ameţeală şi greaţă, expunerea la VX progresează rapid spre convulsii şi insuficienţă respiratorie înainte de deces, potrivit Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor din Statele Unite (CDC).

 

 

Poate fi fatală după 15 minute, potrivit Centrului Biologic Edgewood din SUA.

 

Şeful Poliţiei din Malaezia, Tan Sri Khalid, a declarat că autorităţile intenţionau să cerceteze aeroportul din Kuala Lumpur, dar şi alte locaţii pe care suspecţii le-au vizitat, de ”materiale radioactive”.

 

Malaezia a solicitat, joi, urmărirea internaţională, prin Interpol, a patru nord-coreeni, în cadrul anchetei asasinării lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului de la Phenian.

 

Crima a tensionat relaţiile dintre Coreea de Nord - care a fost din ce în ce mai izolată ca răspuns la programele sale nucleare şi de rachete - şi Malaezia.

Potrivit Coreei de Nord, Malaezia ar trebui să fie considerată responsabilă pentru decesul unuia dintre cetăţenii săi, deşi nu a fost recunoscut faptul că victima este fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un.

Malaezia l-a chemat, de asemenea, pe ambasadorul său de la Phenian pentru consultări.

Kim Jong-Nam a murit la data de 13 februarie în aeroportul internaţional din Kuala Lmpur, după ce două femei ar fi folosit asupra feţei sale o substanţă, în timp ce se îmbarca într-o cursă spre Macao.

Poliţia nu a comunicat în ce fel femeile au reuşit să aplice substanţa toxică de luptă asupra feţei lui Kim Jong-Nam şi în acelaşi timp au evitat ca ele să intre în contact cu arma chimică.

Nu se cunoaşte dacă acestea purtau un fel de mănuşi foarte subţiri sau dacă eventualul spălat al mâinilor ar fi înlăturat potenţialul pericol de contaminare.

Kim Jong-Nam a solicitat ajutor din partea personalului aeroportului după ce a fost contaminat, dar a decedat înainte de a ajunge la spital.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici