CE: Iniţiativa italiană de amprentare a romilor încalcă normele europene

Comisia Europeană recunoaşte că iniţiativa Italiei de a amprenta persoanele de origine romă, inclusiv copiii, încalcă normele europene antidiscriminare şi respectul pentru drepturile fundamentale, relatează publicaţia electronică EUObserver.

17 afișări
Imaginea articolului CE: Iniţiativa italiană de amprentare a romilor încalcă normele europene

CE: Iniţiativa italiană de amprentare a romilor încalcă normele europene

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană, a cărei misiune este de a supraveghea aplicarea corectă a legislaţiei europene în statele membre, a fost reticentă într-o primă fază, afirmând că nu va reacţiona la "declaraţiile unui politician".

Dar, atunci când jurnaliştii au insistat, purtătorul de cuvânt al Comisiei a declarat: "Dacă vreţi să primiţi un răspuns la întrebarea dacă acest lucru este posibil, răspunsul este implicit clar, acesta este nu".

El a subliniat că Bruxelles-ul respectă "drepturile fundamentale şi luptă împotriva discriminării ca orice altă instituţie europeană". Problema va fi ridicată în discuţiile cu italienii "în momentul în care statul va decide să folosească un instrument legal" pentru a pune în practică aceste declaraţii, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit presei italiene, ministrul de Interne Roberto Maroni a anunţat că intenţionează să desfăşoare un recensământ prin care vor fi amprentaţi toţi romii.

În Italia locuiesc circa 160.000 de romi, potrivit estimărilor, mulţi dintre ei neavânt permis de şedere şi instalându-şi tabere temporare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici