CE: Ocuparea Georgiei de către Rusia este "inacceptabilă"

Ocuparea unei părţi a Georgiei de către Rusia şi încălcarea drepturilor omului în teritoriile pe care le controlează sunt "inacceptabile şi nu vor rămâne nepedepsite", consideră Consiliul Europei.

76 afișări
Imaginea articolului CE: Ocuparea Georgiei de către Rusia este "inacceptabilă"

CE: Ocuparea Georgiei de către Rusia este "inacceptabilă"

"Este de negândit în secolul XXI ca un stat membru al Consiliului Europei să invadeze teritoriul unui alt stat membru", au declarat doi raportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), ungurul Matyas Eorsi şi albanezul Kastriot Islami, la sfârşitul unei vizite la Tbilisi şi Gori, efectuată în perioada 18-21 august.

Cei doi raportori, care elaborează un raport ce va fi prezentat Adunării în prima sa sesiune plenară (29 septembrie-3 octombrie), susţin că "Rusia trebuie să respecte integral acordul de încetare a focului şi să îşi retragă imediat trupele la poziţiile pe care le ocupau înainte de conflict".

"În plus, Rusia trebuie să pună capăt imediat distrugerii iresponsabile a infrastructurilor economice ale Georgiei, fapt ce nu este absolut deloc justificat", declară parlamentarii însărcinaţi cu monitorizarea obligaţiilor şi angajamentelor Georgiei la APCE.

Eorsi şi Islami cer Rusiei "să pună capăt jafurilor, încălcărilor drepturilor omului şi purificărilor etnice semnalate în teritoriile pe care le controlează".

Cei doi recomandă, de asemenea, autorităţilor georgiene să lanseze o campanie de sensibilizare a populaţiei privind riscurile pe care le prezintă părţile care nu au explodat ale bombelor cu submuniţie care se află în numeroase sate din jurul oraşului Gori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici