CE pregăteşte interzicerea pe piaţa UE a produselor obţinute prin muncă forţată

Comisia Europeană vrea să interzică intrarea pe piaţa UE a produselor obţinute prin muncă forţată. CE a prezentat miercuri Comunicarea privind munca decentă la nivel mondial.

548 afișări
Imaginea articolului CE pregăteşte interzicerea pe piaţa UE a produselor obţinute prin muncă forţată

Potrivit unui comunicat al CE, cele mai recente cifre arată că munca decentă nu este, deocamdată, o realitate pentru multe persoane din întreaga lume şi că mai sunt încă multe de făcut: 160 de milioane de copii – unul din zece la nivel mondial – sunt victime ale muncii copiilor, iar 25 de milioane de persoane se află într-o situaţie de muncă forţată.

Reprezentanţii CE susţin că numărul copiilor exploataţi prin muncă a crescut cu peste 8 milioane între 2016 şi 2020. În acelaşi timp, pandemia mondială de COVID-19 şi transformările din lumea muncii, inclusiv ca urmare a progreselor tehnologice, a crizei climatice, a schimbărilor demografice şi a globalizării, pot avea un impact asupra standardelor de muncă şi asupra protecţiei lucrătorilor.

Comunicarea adoptată miercuri stabileşte politicile interne şi externe pe care UE le utilizează pentru a pune în aplicare munca decentă la nivel mondial.

Comisia pregăteşte un nou instrument legislativ pentru a interzice efectiv intrarea pe piaţa UE a produselor obţinute prin muncă forţată, aşa cum a anunţat preşedinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din 2021. Acest instrument va acoperi bunurile produse în interiorul şi în afara UE, combinând o interdicţie cu un cadru solid de asigurare a respectării normelor.

Ca parte a „pachetului ei privind o economie justă şi durabilă”, Comisia a prezentat miercuri şi o propunere de Directivă privind diligenţa necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor. Aceasta urmăreşte să promoveze un comportament durabil şi responsabil al întreprinderilor în cadrul lanţurilor valorice globale.

„Europa transmite un semnal puternic că activităţile economice nu pot să se înfăptuiască niciodată cu preţul demnităţii şi al libertăţii oamenilor. Nu dorim ca pe rafturile magazinelor noastre din Europa să existe bunuri produse de oameni exploataţi prin muncă forţată. Acesta este motivul pentru care lucrăm la interzicerea bunurilor obţinute prin muncă forţată”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta CE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
strategie,
muncă,
ce

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici