CE salută recomandările Grupului de dezbatere al cetăţenilor europeni pe tema „Combaterea urii”

În cadrul sesiunii finale a Grupului de dezbatere al cetăţenilor europeni pe tema „Combaterea urii din societate”, care a avut loc la Bruxelles, 150 de cetăţeni europeni au adresat Comisiei Europene şi autorităţilor naţionale 21 de recomandări menite să combată ura.

75 afișări
Imaginea articolului CE salută recomandările Grupului de dezbatere al cetăţenilor europeni pe tema „Combaterea urii”

CE salută recomandările Grupului de dezbatere al cetăţenilor europeni pe tema „Combaterea urii”

În cadrul sesiunii finale a Grupului de dezbatere al cetăţenilor europeni pe tema „Combaterea urii din societate”, care a avut loc în perioada 17-19 mai la Bruxelles, un număr de 150 de cetăţeni europeni au adresat Comisiei Europene şi autorităţilor naţionale 21 de recomandări menite să combată ura sub toate formele sale şi să promoveze respectul reciproc.

Toate formele de ură şi de intoleranţă sunt incompatibile cu valorile demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, statului de drept şi respectării drepturilor omului, consacrate în Tratatul privind Uniunea Europeană. În ultimele luni şi în ultimii ani s-a înregistrat o creştere semnificativă a discursurilor de incitare la ură şi a infracţiunilor motivate de ură în întreaga UE, atât în mediul online, cât şi în afara acestuia.

La 6 decembrie 2023, Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant au adoptat o comunicare intitulată „Ura nu îşi are locul aici – O Europă unită împotriva urii”, care stimulează intensificarea eforturilor de combatere a urii, prin consolidarea acţiunilor la nivelul unei game variate de politici, inclusiv securitatea, mediul digital, educaţia, cultura şi sportul.

În special, comunicarea lansează un apel la crearea unui spaţiu de dialog paneuropean, care să reunească cetăţeni din întreaga UE pentru a găsi răspunsuri la întrebarea „Cum am putea trece de la ură şi dezbinare la egalitate şi la respectarea drepturilor omului şi a demnităţii umane, valori europene atât de importante?”. Comisia a răspuns imediat acestui apel, prin intermediul Grupului de dezbatere al cetăţenilor europeni pe tema „Combaterea urii din societate”.

Începând din aprilie 2024, cetăţenii s-au reunit pentru a discuta despre cauzele profunde şi despre factorii determinanţi ai urii, precum şi despre modalităţile de abordare a acestora, atât în persoană, cât şi online.

Contribuţiile colectate atât de la grupul de dezbatere, cât şi de pe Platforma de implicare civică vor fi luate în considerare de colegiul comisarilor şi vor sprijini activitatea viitoare a Comisiei Europene în ceea ce priveşte combaterea discursurilor de incitare la ură şi a infracţiunilor motivate de ură. La o dată ulterioară va avea loc un eveniment de feedback, ocazie cu care factorii de decizie politică din cadrul Comisiei vor prezenta grupului de dezbatere un raport cu privire la modul în care au fost luate în considerare recomandările cetăţenilor.

Recomandările finale încurajează Comisia să se concentreze în special pe următoarele aspecte:
- Creşterea gradului de conştientizare cu privire la ură şi la măsurile şi căile de atac existente pentru a o combate, printr-o campanie publică
- Crearea unei platforme la nivelul UE care să combine informaţii, resurse, măsuri şi sisteme de sprijin în ceea ce priveşte ura
- Cardul UE de navigare în siguranţă
- Pregătire pentru toleranţă (T4T)
- Consolidarea competenţelor sociale şi emoţionale ale copiilor şi ale tinerilor pentru a preveni ura
- Educaţie pentru fiecare generaţie şi pentru fiecare naţie în ceea ce priveşte comunicarea nonviolentă
- Anunţuri publicitare – Ajutor împotriva urii
- Fiabilitate, fapte şi transparenţă: verificarea şi clarificarea finanţării informaţiilor
- Europa îţi vine în întâmpinare: mijloace media participative pentru cetăţeni
- Soluţionarea problemei anonimatului online pentru a combate ura
- O singură Europă, o singură definiţie: incriminarea discursului de incitare la ură
- Moderarea IA: protejarea platformelor de comunicare socială împotriva discursurilor de incitare la ură
- Sparge bula: promovarea unor perspective diverse pe platformele de comunicare socială
- Ajutor pentru revenirea la sensul vieţii
- Instituirea unui comitet de încredere independent
- Având grijă de oameni: combaterea inegalităţii sociale pentru a combate ura în UE
- Oficiu naţional pentru combaterea urii în statele membre
- Protocol european de răspuns eficace pentru notificările de infracţiuni motivate de ură
- Răspândirea unei culturi a dezbaterii în şcoli, inspirată de grupurile de dezbatere ale cetăţenilor
- Crearea unor grupuri de dezbatere ale cetăţenilor pentru tineri (16-25 de ani) în vederea combaterii urii
- Dezvoltarea de servicii civice voluntare pentru adulţi în comunităţile locale.

În contextul priorităţii preşedintei Ursula von der Leyen de a construi o democraţie europeană pregătită pentru viitor, grupurile de dezbatere ale cetăţenilor europeni şi instrumentele de implicare online a cetăţenilor fac acum parte din viaţa democratică în UE, fiind unul dintre principalele rezultate ale Conferinţei privind viitorul Europei. Aceste grupuri de dezbatere le oferă cetăţenilor posibilitatea de a-şi face auzită vocea în procesul de elaborare a politicilor UE.

Criminalitatea şi discursul motivate de ură sunt ilegale în temeiul legislaţiei UE - Decizia-cadru din 2008 privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal. Comisia dispune de un set cuprinzător de instrumente de politică pentru a răspunde discursurilor de incitare la ură şi infracţiunilor motivate de ură. Mai mult, Comisia Europeană a adoptat strategii specifice ale UE, cum ar fi Strategia UE privind combaterea antisemitismului şi susţinerea vieţii evreieşti, Cadrul strategic al UE pentru egalitatea, incluziunea şi participarea romilor, precum şi Planul de acţiune al UE de combatere a rasismului.

Participanţii la grupurile de dezbatere ale cetăţenilor europeni sunt recrutaţi cu ajutorul unor instrumente care generează în mod aleatoriu numere de telefon mobil valabile. Pentru a se asigura că grupurile de dezbatere reflectă componenţa sociodemografică a Europei, în cadrul procesului se garantează faptul că recrutarea este reprezentativă pentru diversitatea UE. Se aplică un sistem de cote, pentru a alcătui un grup echilibrat din punctul de vedere al genului şi se specifică faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani trebuie să reprezinte o treime din grup. Alte caracteristici sociodemografice luate în calcul sunt nivelul de educaţie, localizarea geografică şi ocupaţia.

Cetăţenii lucrează împreună în grupuri mici de 10-15 persoane şi în sesiuni plenare. O echipă de facilitare le oferă sprijin, alături de un comitet de experţi care oferă contribuţii suplimentare. Pe baza discuţiilor, cetăţenii formulează recomandări pe care Comisia Europeană să le ia în considerare în definirea politicilor şi a iniţiativelor. Platforma de implicare civică este o componentă esenţială a noului ecosistem de implicare civică, concretizând un angajament asumat în comunicarea ulterioară Conferinţei privind viitorul Europei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici