CEDO a analizat din nou cazul Iuliei Timoşenko

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a analizat din nou marţi, la Strasbourg, cazul fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, încarcerată în ţara sa din august 2011.

370 afișări
Imaginea articolului CEDO a analizat din nou cazul Iuliei Timoşenko

CEDO a analizat din nou cazul Iuliei Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul unei şedinţe a Camerei, deschisă în mod excepţional publicului şi în prezenţa fiicei sale Evghenia, reprezentanţi ai Guvernului ucrainean şi ai lui Timoşenko au repetat argumentele cu privire la legalitatea sau nu a condamnării acesteia, condiţiile în care este deţinută şi tratamentul medical.

"Curtea constituie singura speranţă pentru Timoşenko", a subliniat în finalul intervenţiei sale Serghei Vlasenko, unul dintre avocaţii lui Timoşenko.

Înainte de finalul şedinţei, trei judecători CEDO au adresat anumite întrebări celor două părţi referitoare la condiţiile de detenţie şi tratamentul medical al Iuliei Timoşenko.

După încheierea audierii, Curtea urmează să intre în deliberări. Ea va anunţa o decizie "într-o etapă ulterioară".

Încarcerată de un an, Timoşenko a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, în urma semnării unui contract de gaze cu Rusia considerat dezavantajos pentru Ucraina, în perioada în care era şefa Guvernului.

Unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" din Ucraina, în 2004, Timoşenko a denunţat întotdeauna acest proces drept o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în această funcţie în 2010.

În faţa Curţii de la Strasbourg, reprezentanţii acesteia subliniază că detenţia sa este motivată politic şi că nu a existat un control jurisdicţional asupra legalităţii detenţiei sale în arestul din Kiev, unde a fost deţinută o perioadă.

Condiţiile în care este deţinută nu sunt satisfăcătoare şi nu ar fi primit niciun tratament pentru numeroasele probleme de sănătate cu care se confruntă, adaugă ei.

Reprezentanţii lui Timoşenko deplâng totodată faptul că aceasta a făcut obiectul unei supravegheri neîntrerupte la Spitalul din Harkov, unde a fost transferată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici