CEDO a condamnat Ankara la plata unor despăgubiri către ciprioţi greci

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat luni Turcia la plata sumei de 90 de milioane de euro, cu titlul de despăgubiri morale, către rudele ciprioţilor greci dispăruţi în urma intervenţiei militare turce din 1974 şi unor familii izolate în enclave în nordul insulei.

104 afișări
Imaginea articolului CEDO a condamnat Ankara la plata unor despăgubiri către ciprioţi greci

CEDO a condamnat Ankara la plata unor despăgubiri către ciprioţi greci (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curtea a acordat despăgubiri în valoare de 30 de milioane de euro familiilor celor 1.456 de persoane dispărute în nordul insulei şi în valoare de 60 de milioane de euro ciprioţilor greci izolaţi în enclave în Peninsula Karpas, din cauza discriminărilor ale căror victime au fost, potrivit instanţei.

Măsurile reparatorii dispuse nu vizează să indemnizeze statul cipriot pentru încălcarea drepturilor sale, ci să despăgubească victimele individual, a subliniat Curtea într-un comunicat. Astfel, aceste sume le vor fi distribuite în mod personal.

Decizia vine să completeze, după 13 ani, o hotărâre de la 10 mai 2001, în care Curtea de la Strasbourg a stabilit că Turcia este vinovată de încălcări "masive şi continue" ale drepturilor omului, în urma operaţiunilor militare turce din 1974 şi împărţirii, care există în continuare, a insulei.

Curtea a amânat, la acea vreme, pentru o dată ulterioară, partea deciziei cu privire la sumele despăgubirilor datorate victimelor de către Turcia, document pe care l-a dat publicităţii luni.

În hotărârea din 2001, judecătorii afirmă că responsabilitatea Turciei nu se limitează doar la actele comise de către cei aproximativ 30.000 de militari turci care au ocupat nordul insulei, ci se extinde "şi la acţiuni ale administraţiei locale, care supravieţuieşte cu ajutorul" Ankarei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici