CEDO va decide dacă lipsa acţiunii guvernelor privind încălzirea globală încalcă drepturile omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului decide marţi dacă o activitate guvernamentală insuficientă legată de schimbările climatice poate constitui o încălcare a drepturilor omului, în trei cauze care ar putea oferi o pârghie juridică activiştilor de mediu de pe continent.

126 afișări
Imaginea articolului CEDO va decide dacă lipsa acţiunii guvernelor privind încălzirea globală încalcă drepturile omului

CEDO va decide dacă lipsa acţiunii guvernelor privind încălzirea globală încalcă drepturile omului

Cazurile aflate în faţa completului de 17 judecători de la Strasbourg se alătură unei tendinţe tot mai pronunţate a comunităţilor de a intenta procese privind mediul împotriva guvernelor, cu argumente care se bazează pe legislaţia privind drepturile omului.

O victorie în oricare dintre cele trei cazuri ar putea forţa schimbări ale politicilor naţionale pentru a menţine ţările în conformitate cu obiectivul convenit la nivel mondial de limitare a încălzirii globale, relatează Reuters.

Într-unul dintre cazuri, şase tineri portughezi acuză 32 de ţări europene cu mari emisii de gaze cu efect de seră că nu reuşesc să evite încălzirea globală, despre care spun că le ameninţă dreptul la viaţă. Ei nu cer compensaţii financiare, ci ca guvernele să reducă drastic emisiile.

Într-un alt caz, peste 2.000 de femei elveţiene în vârstă susţin că eforturile "extrem de inadecvate" ale guvernului lor de a lupta împotriva încălzirii planetei le expun riscului de a muri în timpul valurilor de căldură. Ele solicită o hotărâre care ar putea forţa Berna să reducă emisiile de combustibili fosili mult mai repede decât s-a planificat.

În ultimul caz, Damien Carême, fost primar al comunei franceze Grande-Synthe, contestă refuzul Parisului de a lua măsuri mai stricte pentru a reduce schimbările climatice.

Unele dintre guverne susţin că aceste cauze sunt inadmisibile. Elveţia a declarat că nu este treaba CEDO să fie "curtea supremă" în materie de mediu sau să aplice tratatele privind clima.

Un verdict în favoarea reclamanţilor ar putea crea un precedent pentru cei 46 de semnatari ai Convenţiei europene a drepturilor omului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici