Cehia cumpără 24 de avioane F-35A de la SUA

Cehia a anunţat că a încheiat discuţiile cu SUA cu privire la achiziţia a 24 de avioane F-35 A Lightning II. Anunţul a fost făcut pe site-ul ministerului ceh al apărării, transmite Monitorul Apărării.

675 afișări
Imaginea articolului Cehia cumpără 24 de avioane F-35A de la SUA

Cehia cumpără 24 de avioane F-35A de la SUA

Ministrul ceh al apărării, Jana Chernohova, şi ambasadorul SUA în Cehia, Bijan Sabet, au semnat un memorandum de înţelegere între cele două state. Acest memorandum a subliniat înţelegerea cu privire la achiziţia a 24 de avioane americane F-35 A. Cehia anunţase încă din septembrie că vrea să cumpere astfel de aeronave.

Achiziţia se va face pe o perioadă de 11 ani. Producţia primului avion va începe în 2029, iar livrarea va începe în 2031. Această producţie va continua până în 2035. Până în 2034, Cehia va aloca 6,47 miliarde de dolari pentru achiziţia de aeronave şi realizarea infrastructurii necesare acestora. Bugetul include şi achiziţia de rachete şi crearea unei baze tehnice, bine echipate.

În Cehia, va fi stabilit şi un centru de instrucţie pentru piloţii de aeronave F-35. Această instrucţie va fi împărţită în trei etape. Prima etapă va începe în Cehia, prin folosirea aeronavei de instrucţie L-39NG. A doua etapă presupune trimiterea piloţilor cehi în SUA pentru a obţine expertiză practică pe avioanele F-35A. Ultima etapă este instrucţia la baza aeriană din oraşul ceh Chaslav.

În iunie 2023, când Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a avioanelor de ultimă generaţie Cehiei, a fost permisă şi vânzarea de rachete aer-aer AIM-120C-8 şi AIM-9X Block II/II.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici