Cehia vrea ca SUA să "umple un spaţiu gol", după abandonarea scutului antirachetă

Cehia vrea ca Statele Unite "să umple un spaţiu gol", după abandonarea proiectului său iniţial al scutului antirachetă, incluzând un puternic radar pe teritoriul ceh, a declarat, joi seară, la Praga, ministrul ceh al Afacerilor Externe, Jan Kohout.

13 afișări
Imaginea articolului Cehia vrea ca SUA să "umple un spaţiu gol", după abandonarea scutului antirachetă

Ministrul ceh al Afacerilor Externe, Jan Kohout (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aş fi mulţumit să văd că acest spaţiu gol care rămâne aici va fi umplut prin proiecte concrete", a precizat el, la postul public de televiziune CT2.

Şeful diplomaţiei cehe a menţionat că a avansat în aceeaşi zi "două iniţiative concrete", în timpul întrevederii sale cu o delegaţie americană venită la Praga pentru a discuta cu oficiali cehi pe tema scutului antirachetă.

"Am propus (...) înfiinţarea unei filiale central-europene a Academiei militare din West Point, destinată ţărilor membre NATO din Europa Centrală şi Balcani, şi trimiterea unui cercetător ceh la Staţia spaţială internaţională (ISS), la bordul unei navete spaţiale americane", a spus el.

Ministrul Kohout a făcut de asemenea scurte precizări privind intenţia Washingtonului de a mobiliza în 2015 în Polonia şi Cehia rachete SM-3, concepute pentru a distruge rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, în cadrul noului lor sistem antirachetă.

"Nu exclud acest lucru. Dar mai este mult timp până atunci şi este dificil de prevăzut cum va fi situaţia în acel an", a afirmat ministrul ceh, înainte de a saluta "interoperabilitatea" acestui nou sistem american cu cele ale NATO.

Proiectul precedentei administraţii americane prevedea instalarea până în 2013 a unui puternic radar în Cehia, asociat cu zece interceptori de rachete balistice cu rază lungă de acţiune în Polonia.

Oficial destinat să contracareze eventuale tiruri cu rază lungă de acţiune provenind din Iran, acest program a suscitat nemulţumirea Moscovei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici