Cehii protestează din nou faţă de gestionarea crizei energetice şi apartenenţa la UE şi NATO

Zeci de mii de cehi s-au adunat miercuri la Praga pentru a protesta faţă de modul în care guvernul a gestionat creşterea preţurilor la energie şi faţă de apartenenţa ţării la NATO şi la Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

2629 afișări
Imaginea articolului Cehii protestează din nou faţă de gestionarea crizei energetice şi apartenenţa la UE şi NATO

FOTO Twitter

Demonstraţia din piaţa principală din Praga cu ocazia unei sărbători naţionale, a fost organizată de grupuri şi partide extremiste şi fără importanţă pe scena politică. Poliţia estimează că participarea a fost mai redusă în comparaţie cu protestul de pe 3 septembrie când s-au adunat 70.000 de persoane.

Grupul „Republica Cehă mai întâi!" se opune Uniunii Europene şi NATO şi cere ca naţiunea central-europeană de 10,7 milioane de locuitori să fie neutră din punct de vedere militar. Protestatarii au afişat bannere precum „Sfârşitul comediei" şi au fluturat steaguri cehe.

„Acest guvern este absolut anti-ceh. El serveşte doar Bruxelles, puterea americană şi NATO. Nu are nicio consideraţie pentru interesele cetăţenilor cehi", a declarat Pavel Nebel, în vârstă de 53 de ani.

Organizatorii au deschis protestul cu imnul naţional interpretat de un cântăreţ de extremă dreapta, după care pe scenă au urcat vorbitori care au criticat guvernul.

„Un guvern are două îndatoriri: să ne asigure securitatea şi prosperitatea economică. Acest guvern nu îndeplineşte niciuna dintre aceste îndatoriri", a spus un vorbitor.

Preţurile ridicate la energie, alimentate de războiul din Ucraina, au pus presiune asupra guvernelor din întreaga Europă. Guvernul ceh de centru-dreapta al premierului Petr Fiala a aderat la sancţiunile UE împotriva Rusiei şi a adoptat o poziţie dură faţă de invazia ruşilor în Ucraina. De asemenea, guvernul a adoptat luna aceasta o serie de măsuri anti-criză, inclusiv ajutoare financiare pentru companii şi plafoane de preţ la electricitate pentru gospodării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici