Cel mai bine păstrat secret al preşedintelui SUA: Ce conţine servieta misterioasă care îl însoţeşte pretutindeni pe şeful de stat - VIDEO

Servieta nucleară ”Mingea de Fotbal” este o servietă din piele neagră ce conţine obiecte strict secrete capabile de a-i permite preşedintelui Statelor Unite să autorizeze un atac nuclear în timp ce se află la distanţă de centre fixe de comandă cum ar fi ”Casa pentru situaţii” de la Casa Albă, scrie Business Insider.

5828 afișări
Imaginea articolului Cel mai bine păstrat secret al preşedintelui SUA: Ce conţine servieta misterioasă care îl însoţeşte pretutindeni pe şeful de stat - VIDEO

Numită oficial drept ”ghiozdanul de urgenţă al preşedintelui”, servieta discretă ”Mingea de Fotbal” este transportată de unul dintre cele cinci ajutoare militare şi se află mereu la îndemâna comandantului suprem, premergător oricărei situaţii.

Potrivit lui Bill Gulley, fost director al Biroului Militar al Casei Albe, Mingea de Fotbal nu conţine o platformă cu un buton roşu pentru ziua apocalipsei, ci următoarele patru obiecte:

Uneori o antenă poate fi văzută ieşind la iveală din servietă, ceea ce sugerează că înăuntru se pot afla echipamente de comunicare.

Porecla ”Minge de Fotbal” vine de la ”Dropkick”/ ”Lovitură de lansare”, un nume de cod dat unui plan secret de război nuclear, potrivit fostului secretar american al Apărării Robert McNamara. Iniţierea unei Lovituri de lansare ar presupune o astfel de Minge de Fotbal, explică revista Smithsonian.

Ajutoarele militare selectate pentru a transporta servieta sunt antrenate pentru a avea grijă de preşedinte într-o chestiune de minute în cazul unui atac nuclear.

”Eşti mereu cam pe muchie de cuţit”, îşi aminteşte Robert Patterson, pe atunci Maior în forţele aeriene, care a purtat Mingea de Fotbal pentru preşedintele Bill Clinton. ”O deschideam constant doar ca să mă resetez, să fiu mereu conştient de ce era în ea, de potenţialele decizii pe care preşedintele le putea lua”, a declarat Patterson pentru Associated Press.

Omniprezenta Minge de Fotbal se află mereu în acelaşi avion, elicopter, maşină şi lift alături de preşedinte. Când şeful statului este acasă, Mingea de Fotbal e păstrată într-un loc securizat din interiorul Casei Albe.

Servieta a apărut pentru prima oară în timpul mandatului lui Kennedy, la scurt timp după criza rachetelor cubaneze din 1962. A devenit clar imediat pentru ofiţerii de vârf de securitate naţională că preşedintele avea nevoie de acces nelimitat la planurile de război nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici