Cel puţin 10.000 de persoane manifestează la Tbilisi împotriva lui Mihail Saakaşvili

Cel puţin 10.000 de persoane s-au adunat la Tbilisi, în faţa Parlamentului georgian, pentru a manifesta împotriva preşedintelui Mihail Saakaşvili, la apelul opoziţiei, care solicită organizarea de alegeri anticipate.

18 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 10.000 de persoane manifestează la Tbilisi împotriva lui Mihail Saakaşvili

Cel puţin 10.000 de persoane manifestează la Tbilisi împotriva lui Mihail Saakaşvili (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numeroşi participanţi au afişat drapelul opoziţiei în cursul manifestaţiei, care marchează un an de la protestele antiguvernamentale reprimate violent de autorităţi.

"Începem o nouă serie de proteste" în vederea organizării în primăvara anului viitor de alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale, a declarat un reprezentant al opoziţiei, Levan Gaceciladze.

"Am venit să manifestez pentru că în Georgia nu există dreptate. Nu sunt respectate drepturile omului. Trebuie organizate alegeri anticipate", a declarat un poliţist în rezervă, Valeri Kuţia.

Zeci de mii de georgieni au ieşit în noiembrie 2007 în stradă solicitând preşedintelui Saakaşvili să organizeze alegeri prezidenţiale anticipate, după ce poliţia a dispersat violent manifestanţii opoziţiei şi a decretat pentru nouă zile starea de urgenţă.

Opoziţia l-a acuzat pe Mihail Saakaşvili pentru modul cum a gestionat conflictul din august când trupele ruse au intrat în număr mare pe teritoriul georgian, în urma unei tentative a autorităţilor de la Tbilisi să recapete controlul prin forţă în regiunile rebele proruse din Osetia de Sud.

Forţele ruse s-au retras în Osetia de Sud şi în Abhazia, o altă republică georgiană separatistă, a căror independenţă a fost recunoscută la sfârşitul lui august de Moscova. Foarte mulţi cetăţeni georgieni au acceptat cu greu recăpătarea controlului rus asupra celor două teritorii separatiste.

Mihail Saakaşvili a câştigat în ianuarie din primul tur alegerile prezidenţiale anticipate, iar partidul său, Mişcarea Naţională Unită, a câştigat câteva luni mai târziu alegerile parlamentare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici