Cel puţin 100.000 de polonezi participă la ceremoniile în memoria preşedintelui Lech Kaczynski

Cel puţin 100.000 de polonezi s-au adunat sâmbătă în centrul Varşoviei, pentru a aduce un omagiu victimelor accidentului aviatic din Rusia, soldat cu moartea preşedintelui Lech Kaczynski şi a altor 95 de persoane.

16 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 100.000 de polonezi participă la ceremoniile în memoria preşedintelui Lech Kaczynski

Cel puţin 100.000 de polonezi participă la ceremoniile în memoria preşedintelui Lech Kaczynski (Imagine: Mediafax Foot/AFP)

Sirenele şi clopotele bisericilor au marcat, sâmbătă dimineaţă, la ora 8.56, momentul exact al producerii accidentului de la Smolensk.

"Astfel de lucruri nu se întâmplă niciodată, sunt imposibile", a exclamat premierul Donald Tusk. "Este cea mai mare tragedie din istoria Poloniei după cel de-al Doilea Război Mondial", a apreciat el.

Chiar şi după ceremonii, încă mai sunt aşteptate în Polonia sicriele celor 20 de victime care nu au fost încă identificate în urma accidentului.

"În aceste zile dificile pentru patria noastră, nu suntem singuri. Iar pentru aceasta suntem recunoscători cetăţenilor Rusiei, care au transmis în mod spontan compasiunea lor Poloniei şi polonezilor", a declarat, la rândul său, preşedintele interimar, Bronislaw Komorowski.

Blocarea traficului aerian în Europa şi închiderea, "până la noi ordine", a spaţiului aerian polonez pune sub semnul întrebării participarea la ceremonii a numeroşi lideri străini care şi-au anunţat intenţia de a asista la înmormântarea lui Kaczynski. Printre aceştia se numără şi preşedintele american, Barack Obama, dar şi omologul său rus, Dmitri Medvedev.

Ceremonia de la Varşovia a început la ora locală 12.00 (13.00, ora României), în acelaşi loc unde a celebrat slujba Papa Ioan Paul al II-lea în timpul primei sale vizite în Polonia comunistă. În piaţă a fost ridicată o cruce de culoare albă, pe fundalul unui panou negru, cu fotografiile tuturor victimelor catastrofei.

La ceremonie participă, în afară de Tusk, şi ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski şi foştii preşedinţi Lech Walesa şi Aleksandr Kwasniewski, alături de rude şi prieteni ai victimelor. Fratele geamăn al lui Lech Kaczynski, Jaroslaw, a fost aplaudat la sosirea în piaţă, alături de fiica preşedintelui, Marta.

Un actor a citit numele fiecăruia dintre pasagerii avionului prezidenţial, care se îndreptau către Katyn, pentru a aduce un omagiu celor 22.000 de ofiţeri polonezi ucişi de forţele sovietice în 1940. Printre victime s-au numărat preşedintele şi soţia sa, şefii Statelor Majore ale armatei, personalităţi ale rezistenţei şi luptei anticomuniste, deputaţi şi miniştri-adjuncţi, dar şi clerici, alături de preşedintele Comitetului Olimpic polonez, preşedintele Băncii Centrale şi alte figuri publice, dar şi traducători şi interpreţi, agenţi de securitate şi însoţitori de bord.

Ceremonia, care va include şi o slujbă religioasă, este programată să dureze patru ore. La ora locală 17.30 (18.30, ora României), sicriele cu trupurile preşedintelui şi soţiei sale, depuse încă de marţi la Palatul prezidenţial, vor fi transferate în catedrala Sf. Ioan, unde va avea loc o slujbă la ora locală 18.00 (19.00, ora României).

Trupurile neînsufleţite vor fi ulterior transportate la Cracovia, unde va avea loc, duminică, înmormântarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici