Cel puţin 11 persoane date dispărute în Japonia în urma celor două cutremure: 41 de oameni au murit şi aproape 200.000 au rămas fără locuinţe

Cel puţin 11 persoane sunt date dispărute în urma celor două cutremure din sudul Japoniei produse la o zi distanţă, în care au murit 41 de persoane, iar alte aproape 200.000 au rămas fără locuinţe, informează Associated Press.

1021 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 11 persoane date dispărute în Japonia în urma celor două cutremure: 41 de oameni au murit şi aproape 200.000 au rămas fără locuinţe

Cel puţin 11 persoane date dispărute în sudul Japoniei în urma celor două cutremure: 41 de oameni au murit, iar 200.000 au rămas fără locuinţe

Shiori Yatabe, un oficial din cadrul Departamentului pentru Managementul Situaţiilor de Criză din oraşul Kumamoto, cel mai afectat de cutremure, a declarat că 11 persoane sunt date dispărute.

Potrivit presei japoneze, opt dintre acestea ar fi din localitatea Minamiaso, aflată într-o zonă montană din sudul insulei Kyushu. Zece studenţi au fost scoşi de sub dărâmăturile unui cămin universitar din zonă, sâmbătă, de serviciile de intervenţie.

Peste 20.000 de militari, poliţişti şi membri ai serviciilor de intervenţie participă la operaţiunile de căutare şi salvare, dar accesul le-a fost îngreunat de ploile puternice care au urmat după cutremur, ce au produs alunecări de teren şi surpări de drumuri şi poduri. Duminică dimineaţă, ploile au încetat, nemaiproducând alte alunecări de teren.

SUA a anunţat că va mobiliza forţe militare americane pentru a participa la operaţiunile de salvare, în condiţiile în care deţine baze militare aeriene, navale şi maritime în Japonia, unde se află circa 50.000 de militari americani.

Premierul japonez, Shinzo Abe, şi-a exprimat gratitudinea faţă de ajutorul oferit de Statele Unite. "Suntem extrem de recunoscători şi am dori să ne coordonăm cât mai rapid posibil", a declarat Abe.

Circa 180.000 de pesoane au rămas fără adăpost.

Cel mai afectat oraş de cutremure este Mashiki, aflat la graniţa estică cu oraşul Kumamoto, unde 20 de persoane au murit din totalul de 41. Dintre cei aproape 2.000 de răniţi, 190 se află în stare gravă, potrivit guvernului nipon.

Poliţia din oraşul Kumamoto a anunţat sâmbătă că 32 de persoane au murit în cel de-al doilea seism cu magnitudinea de 7,3 grade produs în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, iar alte nouă au murit în primul cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade.

Încă 80.000 de locuinţe nu au acces la electricita în Kumamoto, a anunţat duminică Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei.

Anterior, presa japoneză relata că peste 400.000 de locuinţe nu au acces la apă potabilă.

Peste 1.000 de clădiri au fost avariate în cele două cutremure, iar cel puţin 90 au fost distruse în totalitate.

Un prim cutremur s-a produs în insula Kyushu din sudul Japoniei, în cursul nopţii de joi spre vineri, având magnitudinea de 6,5 grade. Epicentrul a fost localizat la 18,3 kilometri de oraşul Kumamoto, cel mai afectat de seism. Până vineri dimineaţă, seismul a fost urmat de peste 130 de replici, iar oficialii japonezi susţineau că replicile se încheiaseră, dar avertizaseră asupra riscului pentru alte replici ale cutremurului pentru încă o săptămână.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, un al doilea cutremur a lovit respectiva zonă, având magnitudinea de 7,3 grade, care, potrivit Agenţiei Japoneze de Meteorologie, ar fi fost principalul cutremur. Peste 440 de replici au urmat celor două cutremure, potrivit NHK.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici