LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 761. Cel puţin 11 persoane, rănite în urma unui atac cu drone ruseşti în sudul Ucrainei / Oficialii ruşi propun mai multe politici anti-migranţi ca răspuns la atacul armat din Moscova / Nou atac aerian asupra Kievului / Ministrul de Externe al Ucrainei anunţă o vizită în India

  • Un important deputat american anticipează că proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina va fi adus în Parlament după Paşti.
  • Oficialii ruşi propun mai multe politici anti-migranţi ca răspuns la atacul armat din Moscova.
  • Un incendiu a izbucnit la o importantă centrală electrică rusă după ce dronele ucrainene au atacat zona.
790 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 761. Cel puţin 11 persoane, rănite în urma unui atac cu drone ruseşti în sudul Ucrainei / Oficialii ruşi propun mai multe politici anti-migranţi ca răspuns la atacul armat din Moscova / Nou atac aerian asupra Kievului / Ministrul de Externe al Ucrainei anunţă o vizită în India

Cel puţin 11 persoane, rănite în urma unui atac cu drone ruseşti în sudul Ucrainei

UPDATE Reconstrucţia termocentralei de la Harkov va dura ani de zile

Centrala termică locală TPP-5, care alimenta oraşul Harkov, şi-a pierdut principalele capacităţi de generare a energiei termice şi electrice. Acum, oraşul este alimentat cu energie şi căldură de către alte regiuni, scrie Pravda UA

Oleksandr Minkovych, directorul TPP-5, a declarat că reparaţia centralei va necesita producerea de echipamente unice pentru unităţile de putere, în principal turbine şi generatoare: "[Chiar dacă] reparaţiile sunt finanţate integral şi se oferă ajutor pentru producţia şi furnizarea de echipamente, procesul de reconstrucţie va dura mai mult de un an."

Centrala a fost avariată în urma unui atac cu rachete ruseşti.

UPDATE Atac cu rachete ruseşti în Odesa. Trei femei au fost rănite

Trei femei au fost rănite în urma unui atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Odesa, care a avut loc în seara zilei de 25 martie, potrivit unui anunţ făcut de Oleh Kiper, şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, pe Telegram.

"Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra oraşului Odesa. Până în prezent, există trei femei rănite. Din fericire, rănile lor nu sunt grave. Există pagube la infrastructura civilă, iar unele ferestre au fost sparte."

Kiper a mai spus că, începând cu ora 19:00, peste 300.000 de consumatori din Odesa sunt deconectaţi de la reţeaua electrică.

UPDATE Islanda se alătură iniţiativei conduse de Cehia pentru achiziţia de muniţie pentru Ucraina

Islanda va aloca aproximativ 2 milioane de euro pentru a achiziţiona muniţie pentru Ucraina, ca parte a iniţiativei conduse de Cehia, informează Pravda UA

Reykjavik va aloca, de asemenea, aproximativ 500.000 de euro pentru achiziţionarea de echipamente pentru soldaţii ucraineni de sex feminin - armuri, uniforme, materiale medicale şi produse de igienă.
 
,,Este esenţial să continuăm să sprijinim puternic Ucraina. În acest fel, investim în protejarea nu doar a populaţiei ucrainene, ci şi a statului de drept internaţional într-un context mai larg şi a propriilor noastre interese de securitate", a declarat ministrul de externe al Islandei, Bjarni Benediktsson.

UPDATE Ucraina face publice detalii despre nava rusă avariată

Ucraina a afirmat că a lovit o navă rusă în apropiere de Crimeea, scrie Sky News.

Într-o actualizare realizată de unitatea de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, oficialii au declarat că nava Yamal a fost lovită sâmbătă. 

,,Potrivit serviciilor de informaţii militare ucrainene, natura avariilor suferite de submarinul Yamal este critică: o gaură în puntea superioară a făcut ca acesta să se rostogolească pe partea de tribord", a adăugat un oficial. 

UPDATE Secretarul britanic al Apărării: Nu există vreo legătură între Ucraina şi atacul terorist de la Moscova

Marea Britanie nu are cunoştinţă de ,,nicio legătură" între Ucraina şi atacul terorist de la Moscova, a declarat secretarul apărării, Grant Shapps, potrivit Sky News.

Luând cuvântul la întrebările privind apărarea, secretarul din umbră al apărării, John Healey, a declarat că atacul ,,nu trebuie să devină o acoperire a Kremlinului pentru războiul ilegal al lui Putin în Ucraina".

,,Trebuie să ne opunem eforturilor lui Putin de a încerca să facă legătura între cele două", a completat ministrul Apărării, conform sursei de mai sus. 

UPDATE Ambasadorul Rusiei în Polonia nu s-a prezentat la convocarea autorităţilor poloneze

Polonia solicită o explicaţie de la Moscova după ce duminică, una dintre rachetele ruseşti a intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian polonez, în timpul unui atac aerian asupra Ucrainei.

UPDATE Ministrul ucrainean de Externe va vizita India la sfârşitul acestei săptămâni

Ministrul de externe, Dmitro Kuleba, intenţionează să viziteze India la sfârşitul acestei săptămâni, marcând astfel prima sa călătorie "în premieră" în această ţară, a declarat acesta pe platforma X.
 
Cu câteva zile mai devreme, presa a relatat despre vizita preconizată a lui Kuleba în India la sfârşitul lunii martie.

UPDATE Trupele ruseşti au tras asupra centrului oraşului Herson

Trupele ruseşti au tras asupra centrului oraşului Kherson, iar un obuz a lovit peretele unei case şi nu a explodat, relatează Ukrinform.

,,Astăzi, armata rusă a atacat Herson dinspre malul stâng ocupat temporar în cursul dimineţii. În jurul orei 13.00, inamicul a lovit centrul oraşului. Obuzul a lovit peretele unei case şi, din fericire, nu a explodat", a scris şeful administraţiei militare a oraşului Herson, Roman Mrochko.

Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei militare regionale din Herson, a postat, de asemenea, un videoclip despre consecinţele atacului asupra Hersonului. Potrivit acestuia, după-amiază, trupele ruseşti au bombardat o şcoală de şoferi din partea centrală a oraşului Herson, iar spaţiile au fost avariate.

UPDATE Emmanuel Macron: Ar fi ,,cinic" ca Rusia să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la Moscova 

UPDATE Vieţile altor opozanţi ai regimului Putin, în pericol după moartea lui Navalnîi - soţia disidentului Kara-Murza 

UPDATE Ucraina şi Danemarca semnează un memorandum de cooperare în domeniul achiziţiilor de apărare

Agenţia de achiziţii de apărare a Ministerului ucrainean al Apărării şi Organizaţia de achiziţii şi logistică a Ministerului danez al Apărării (DALO) au semnat un memorandum de înţelegere şi cooperare în domeniul achiziţiilor de apărare, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, scrie Ukrinform

,,Suntem sincer recunoscători partenerilor noştri din Danemarca pentru sprijinul lor continuu pentru Ucraina. Acest eveniment reprezintă un alt pas important în aprofundarea cooperării noastre în ceea ce priveşte aprovizionarea forţelor armate ucrainene cu arme şi echipamente militare moderne", a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Dmytro Klimenkov.

UPDATE Zelenski, după atacul cu rachete asupra Kievului:avem nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană

UPDATE Macron susţine că grupul din spatele atacului de la Moscova a încercat atacuri în Franţa

UPDATE Un cetăţean moldovean a murit în atacul de vineri seara din Moscova 

UPDATE Oficial: Bilanţul atacului rusesc din 12 martie de la Kryvyi Rih a crescut la 6 morţi

Bilanţul morţilor în urma atacului rusesc cu rachete din 12 martie asupra oraşului Kryvyi Rih din regiunea Dnipropetrovsk a crescut la şase, deoarece un bărbat în vârstă de 59 de ani a murit la spital din cauza rănilor suferite, a anunţat Oleksandr Vilkul, şeful administraţiei militare a oraşului, la 25 martie.

UPDATE Marina: Nava de război rusă Ivan Khurs ar putea fi avariată în urma atacului cu rachete din 23 martie al Ucrainei asupra Crimeei

Cu excepţia navelor de debarcare Yamal şi Azov, atacul cu rachete din 23 martie al Ucrainei asupra Crimeei ocupate de Rusia ar fi putut avaria nava Ivan Khurs a armatei ruse, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei Militare, Dmytro Pletenchuk, la 25 martie.

UPDATE Guvernatorul rus susţine că un incendiu la o centrală electrică din regiunea Rostov a dezactivat 2 unităţi

Canalele ruseşti de pe Telegram au scris despre multiple explozii în regiune pe fondul unui presupus atac cu drone, citând rezidenţi locali. Ministerul rus al Apărării a afirmat că a doborât 11 drone deasupra regiunii Rostov.

UPDATE Rusia lansează un nou atac cu rachete asupra Kievului, cel puţin 7 răniţi

Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra capitalei Ucrainei, rănind cel puţin şapte persoane, precum şi avariind o unitate de învăţământ şi o clădire rezidenţială, au anunţat autorităţile ucrainene la 25 martie.

UPDATE Navă de debarcare rusă "grav avariată" de un atac cu rachete ucrainene, afirmă serviciile de informaţii militare. 

Într-o postare pe Telegram, agenţia ucraineană de informaţii militare (HUR) a declarat că nava "Yamal" a suferit o "gaură în puntea superioară care a făcut-o să se rostogolească pe partea de tribord".

UPDATE Opt drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană

UPDATE DTEK din Ucraina pierde 50% din capacitatea de generare, iar recuperarea va dura "luni"

Cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, DTEK, a pierdut 50% din capacitatea de generare din cauza atacului în masă al Rusiei din 22 martie asupra sistemului energetic al ţării, a declarat pe 24 martie directorul general al uneia dintre filialele sale.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 437.390 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

De asemenea, Rusia ar fi pierdut 6.887 de tancuri, 13.183 de vehicule blindate de luptă, 14.454 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.877 de sisteme de artilerie, 1.018 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 726 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 8.539 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE ISW: Oficialii ruşi propun mai multe politici anti-migranţi ca răspuns la atacul armat din Moscova

Parlamentarul din Duma de Stat a Rusiei, Mihail Şeremet, a sugerat implementarea unor restricţii privind intrarea migranţilor în Rusia ca răspuns la atacul din 22 martie de la Primăria Crocus. Şeremet a susţinut că agenţiile de informaţii occidentale ar putea exploata migranţii pentru a orchestra activităţi teroriste în Rusia, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a sa.

UPDATE Un important deputat american anticipează că proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina va fi adus în Parlament după Paşti

Republicanul care conduce Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, reprezentantul Michael McCaul, a declarat la 24 martie că anticipează că preşedintele Mike Johnson va prezenta un proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina după Paşti, chiar dacă ar putea prezenta riscul de a pierde sprijinul pentru un vot al conducerii împotriva sa.

UPDATE Rusia atacă 3 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au lovit trei comunităţi din regiunea Sumy, nord-estul Ucrainei, în 12 atacuri separate pe parcursul zilei, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy la 24 martie. Cel puţin 50 de explozii au fost raportate în regiune în ultimele 24 de ore.

UPDATE Zelenski: Rusia a lansat aproape 190 de rachete şi 140 de drone asupra Ucrainei în ultima săptămână

Rusia a lansat aproape 190 de rachete, 140 de drone Shahed şi 700 de bombe aeriene asupra Ucrainei în ultima săptămână, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său de seară din 24 martie, scrie The Kyiv Independent.

Ştirea iniţială

Kievul a declarat că dronele ruseşti au lovit regiunile sudice Mykolaiv şi Odesa, relatează AFP.

"Inamicul a atacat din nou regiunea Odesa cu drone", a declarat guvernatorul Oleg Kiper într-o postare pe Telegram, în primele ore ale zilei de luni.

"Infrastructura energetică a fost avariată şi nu există alimentare cu energie electrică în unele părţi ale (oraşului) Odesa", a adăugat el.

Aproximativ 11 persoane au fost rănite în oraşul Mykolaiv din sudul ţării în urma unui atac cu drone ruseşti, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Nataliya Gumenyuk, într-un interviu la televiziunea naţională.

În Rusia, un incendiu a izbucnit la o centrală electrică din regiunea sudică Rostov, a declarat guvernatorul local, după un val de atacuri cu drone ucrainene în zonă.

Două unităţi energetice de la centrala electrică Novocherkassk - una dintre cele mai mari din sud-vestul Rusiei - au fost scoase din funcţiune, a declarat guvernatorul Vasily Golubev într-o postare pe Telegram.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici