Cel puţin 19 morţi în protestele de la Teheran - VIDEO

Cel puţin 19 persoane au fost ucise în protestele de sâmbătă de la Teheran, au anunţat surse de la un spital din Teheran, în timp ce informaţiile neoficiale menţionează că numărul victimelor s-ar ridica la 150 în cea de-a şaptea zi a manifestaţiilor postelectorale, relatează CNN.

17 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 19 morţi în protestele de la Teheran - VIDEO

Cel puţin 19 morţi în protestele de la Teheran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sute de persoane au ieşit sâmbătă pe străzile din Teheran, unde au avut loc ciocniri cu poliţia, care a făcut uz de bastoane, gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Mai multe înregistrări video postate pe reţelele de socializare înfăţişează scene de haos - sunete de focuri de armă şi de elicoptere care survolează zona, precum şi imagini cu femei şi bărbaţi răniţi, transportaţi de la locul incidentelor.

Campania internaţională pentru drepturile omului din Iran susţine că numeroşi manifestanţi care au fost bătuţi şi răniţi de forţele de securitate au fost arestaţi în momentul în care s-au prezentat la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Potrivit informaţiilor, teama de a nu fi arestaţi i-a determinat pe protestatarii răniţi, unii dintre ei aflaţi în stare gravă, să ceară îngrijiri la ambasadele străine.

Informaţiile verificate sunt dificil de obţinut, subliniază CNN, adăugând că Ministerul Culturii a interzis sâmbătă accesul presei la demonstraţii, fără permisiunea autorităţilor iraniene. Un jurnalist a declarat că "este foarte periculos" să faci poze.

La miezul nopții, principalul bulevard din apropierea Pieței Revoluției era plin cu pietre, cu indicatoare, pneuri arse șŸi gunoaie, au declarat martorii oculari. Geamurile erau sparte șŸi sute de polițiști în uniformă patrulau pe străzi.

Demonstraţiile au avut loc în timp ce liderul opoziţiei, Mir Hossein Moussavi, ar fi declarat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că este pregătit pentru "martiriu". El le-ar fi cerut, de asemenea, susţinătorilor săi să "protesteze" şi "să nu meargă la serviciu".

"Astăzi voi sunteţi presa", susţine mesajul. "Este de datoria voastră să transmiteţi şi să menţinenţi speranţa vie", continuă textul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici